Bilköer PONTUS LUNDAHL / TT
Biltrafiken är en av våra miljöbovar. PONTUS LUNDAHL / TT

Göteborg står bakom fossilfritt Sverige

"Vi kan göra skillnad"
1:38 min

Göteborg är en av tre svenska kommuner som kommer vara med vid klimatmötet i Paris och visa hur arbetet för ett "Fossilfritt Sverige" går till. 

Idag börjar klimatmötet i Paris. Då ska världens länder enas om ett nytt klimatavtal som ska gälla från 2020.

Som en av tre svenska kommuner kommer Göteborgs stad, tillsammans med bland annat miljöministern, vara på plats och visa hur Sverige arbetar för att bli ett fossilfritt Sverige, ett regeringsinitiativ som myndigheter, företag och lärosäten har anslutit sig till. Däribland då Göteborgs stad, där Svante Sjöstedt arbetar med klimatfrågor

– Jag tror att Göteborg kan göra skillnad. Framför allt för att vi har mycket industri och export, säger han. Kan vi tillsammans med företagen ta fram produkter och sprida våra goda exempel tror jag det kan ge ringar på vattnet. Det tror jag är Göteborgs stora styrka i det här fallet.

Göteborgs stad har bland annat energieffektiviserat sina förskolor och skolor och bytt ut sina tjänstebilar mot miljöbilar. De har i Fossilfritt Sverige deklarerat att "Vi är den sista generationen som kan bromsa klimatförändringarna".

Lars-Olof Johansson är docent i psykologi vid Göteborgs universitet och har i en stor internationell studie tittat på hur man kan åstadkomma ett klimatengagemang hos människor - och hur det påverkas av hur myndigheter agerar.

– Man måste vara tydlig och visa på vinster som människor bryr sig om, säger Lars-Olof Johansson. Det kan till exempel vara att deras närmiljö blir förbättrad eller att deras barn kommer att bli friskare. Det kan få människor att engagera sig i olika åtgärder som är bra för miljön. Mer det än att prata i de här vetenskapliga termerna som människor har svårt att ta till sig.

Forskare säger idag att man kan minska utsläppen i tillräcklig grad med dagens teknik och med förnybara bränslen. Men då krävs det att alla hjälper till, såväl beslutsfattare som företag och privatpersoner. Och Göteborgs stad ska göra sitt bästa för att hjälpa till:

– Om vi som Göteborgs stad gör det så enkelt som möjligt för människor att välja rätt så tror jag att göteborgarna är med, säger Svante Sjöstedt. Men vi måste göra det tillsammans.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".