Klotter på en husvägg. Foto: Monir Loudiyi/Sveriges Radio.
Islamiska staten i Irak och Levanten finns kvar lyder meddelandet. Foto: Monir Loudiyi/Sveriges Radio.

IS-klotter på förskola upprör

"Vi kan se ett mönster i detta"
1:14 min

En förskola i Nordöstra Göteborg utsattes nyligen för ett klotterbudskap som oroar. "IS lever i Irak och Syrien", löd texten.

Och det är inte ovanligt att klotterbudskap dyker upp som är relaterat till det som sker i omvärlden. Medzit Selmani är områdeschef för förskola och grundskola i Kortedala-Västra Bergsjön och han tror inte man ska oroa sig för mycket.

– Nu råkar det vara så att det var ett budskap som är väldigt aktuellt i dag. Men du kanske kommer ihåg hur det var på 90-talet under kriget på Balkan. Då fanns det klotter här och där, och vi sanerade precis som med allt annat klotter. Vi tar bort dem och polisanmäler.

Is-budskapet som personalen på förskolan uppmärksammade är ett led i tiden, menar Medzit Selmani. Och han är inte ensam om den uppfattningen.

Anders Klingberg är kriminalkommisarie i Nordost och han säger att stora händelser i världen alltid triggar igång nya klotterbudskap

– Vi kan se ett mönster i detta. Vi hade ju för några veckor sedan en fasansfull händelse på en skola i Trollhättan, och givetvis triggade det igång en massa som renderar i polisanmälningar, hot mot skolor, klotter på skolor som hade nazistiska förtecken, säger Anders Klingberg och fortsätter:

– Nu har vi haft en händelse nere i Frankrike och även upptrappad situation i Sverige som också triggar igång den här typen av händelser. Så det finns ju ett mönster i det. Det ökar nästan alltid i samband med att något stort händer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".