Kjell Åke Hansson, programchef på P4 Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Kjell Åke Hansson, programchef på P4 Göteborg. Foto: Madeleine Blidberg/SR
P4 Göteborgs programchef

Radion behövs mer än någonsin

Hör besökare på 90-årsjubileet och kanalchefen Hanna Toll
1:31 min

Under hela 2015 har Sveriges Radio firat 90-årsjubileum. Idag är det dags för oss i Göteborg att bjuda in till firande på Stadsbiblioteket på Götaplatsen, där vi sänder hela dagen.

Men vilken framtid har egentligen radion – blir det några nya 90 år? P4 Göteborgs programchef Kjell Åke Hansson kommenterar radions framtid.

Det är nog ingen överdrift att påstå att etermedia och Sveriges Radio är i en brytningstid, precis som dagspressen och kvällstidningarna. Allt fler människor söker information och underhållning på nya ställen – på webben, facebook, twitter och andra sociala medier och sajter.

Vi har alla ändrat våra medievanor. Den som förr slog på radion hemma i köket på morgonen kollar nu lika gärna på uppdateringarna på Facebook eller gör båda sakerna på samma gång.

Public Service – det vill säga det uppdrag som vi har, att skapa en oberoende och fri radio i allmänhetens tjänst – är idag lika hotad som pressen. Vi tappar lyssnare, pressen tappar läsare. Det ställer nya krav på oss – och det är därför som vi på Sveriges Radio numera inte bara sänder radio, utan också presenterar våra nyheter och våra programinslag på vår websida och i sociala medier. Det är en nödvändighet för att vi ska nå dig med vår journalistik.

Men hotet mot public service-radion handlar inte bara om ändrade medievanor hos lyssnarna. Det pågår också en skarp debatt om public service. Det märkliga är att den debatten och kampanjen kommer just nu, i en tid då argumenten FÖR public service aldrig varit med välgrundade.

För när behövs egentligen ett starkt public service? När behöver vi en tv och radio i allmänhetens tjänst, som har krav på sig att vara oberoende, nyskapande och trovärdiga?

Ja, ingen kan väl påstå att behovet av public service har blivit mindre numera, när så mycket ryktesspridning, fejkat material och obekräftad information sprids på nätet och i så kallade alternativa medier. Nu behövs public service mer än någonsin! 

Det är i det nya öppna mediaklimatet som vårt uppdrag är att behålla trovärdigheten, ta det lugnt med namnpubliceringar och rykten och alltid leverera korrekt information och god underhållning till vår publik.

Debatten om public service har ofta handlat om att licensfinansierade Sveriges Radio och Sveriges Television konkurrerar ut de privata mediebolagen från marknaden. 

Men det är inte sant. Tidigt i höstas kom en ny rapport från Myndigheten för radio och tv, som konstaterade att public service inte nämnvärt är ett hinder för privata aktörer på mediemarknaden. Snarare bidrar public service till att öka allmänhetens intresse för nyheter, aktualiteter och publiceringar på webben – något som också tidningshusen och andra medier har glädje av.

Nej, det stora problemet är istället att alla svenska medier riskerar att konkurreras ut. Inte av varandra, utan av globala digitala aktörer som YouTube, Netflix, Google och Facebook som lägger beslag på den tid som publiken använder till mediekonsumtion.

I denna nya globala medievärld blir därför vårt löfte till dig att hela tiden anstränga oss för att vässa vår lokala journalistik och vårt lokala utbud. Vi vill finnas nära dig hela tiden.

Som du kanske har märkt så sänder vi numera radio i ett flöde, genom hela dagen, där vi ständigt uppdaterar oss och ger dig det senaste. Och alla våra medarbetare jobbar nu också på webben och sociala medier.

Hotet mot public service-radion finns visserligen där, men de framtida möjligheterna är ännu större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".