Nils Conradi och Nina Modig på regionalt cancercentrum Väst tror på tillgängligare cancervård. De står i en lång korridor med ljus längst bort. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Nils Conradi och Nina Modig på regionalt cancercentrum Väst tror på tillgängligare cancervård.Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Kortare väntan för cancerpatienter

Väntetiden kan halveras för cancerpatienter
1:36 min

Cancerpatienter ska komma betydligt fortare till behandling och i förhand veta vilka undersökningar och behandlingar som då väntar.


Det är innebörden av så kallade standardiserade vårdförlopp som ifördes den första september för fem olika cancertyper i regionen. Nu måste sjukvården samarbeta bättre för att kunna ge hjälpen snabbare.

– Det finns en enorm uppslutning kring konceptet att väntetiderna för cancerpatienterna är för långa och måste kortas, säger Nils Conradi, verksamhetschef för Regionalt cancercentrum Väst

– Det är ett stort förändringsarbete som behövs för att kanske halvera väntetiden för första behandling på sjukhus.

För tiderna ska ner i alla led även om man till en början prioriterar tiden till första behandling, förbokade tider till röntgen och snabbare svarstider från patologen dit vävnadsproverna skickats.

28 dagar får det exempelvis högst ta från en välgrundad misstanke om spridd prostatacancer till första behandling och sex dagar för akut leukemi.

Alla från primärvården till operation och vårdavdelningar är involverade. Särskilda vårdförloppskoordinatorer har införts som följer patienterna och lokala processledare som ser till ledtiderna och så har man förbokade tider till undersökningar som ytterligare förkortar väntetiden.

Fler har anställts inom röntgen och patologi som ju är flaskhalsar i systemet.

Under de två första månaderna har 860 cancerpatienter i regionen kommit in i systemet.

Vad säger då patienterna? Nina Modig är projektledare för standardiserade vårdförlopp vid Regionalt cancercentrum Väst

– Patienterna säger att väntetiden från att de hört att de kan ha cancer till att det konstaterats och att de sedan får behandling - att den tiden är väldigt jobbig. Så de ser väldigt positivt på att den tiden kan kortas, säger Nina Modig.

Man uppskattar också att det blivit mycket tydligare vilka undersökningar och behandlingar som väntar och vilka svar och tider som gäller. Det får man redan på från början.

Nästa år införs successivt standardiserade vårdförlopp för ytterligare 13 cancerdiagnoser bland dem stora som bröstcancer, malignt melanom och lungcancer. Hur ska man klara det?

– De olika cancertyperna rör olika delar av sjukhuset men inom främst röntgen och patologi där alla ska samsas om resurserna. Där kan det bli trångt men det får vi lösa, konstaterar Nils Conradi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".