Ett stort papper där det står Hej Stefan med färglad bakgrund. Ligger i en trappa med två tegelstenar som håller fast.  Foto: West Pride.
1 av 3
9,6 meter lång är namninsamlingen som ska påverka politikerna. Foto: West Pride.
Hela långa listan ligger i en lång trappa. Foto: West Pride.
2 av 3
Namninsamlingen i sin helhet. Foto: West Pride.

9,6 meter ska påverka politikerna

West Pride: "HBTQ-frågor ska vara en vardaglig sak att tänka på"
1:22 min

Under årets upplaga av festivalen West Pride samlades namnunderskrifter in för att skickas till politiker som Stefan Löfven och Alice Bah Kuhnke. Syftet är att påverka HBTQ-personers situation i samhället.

10.431 namnunderskrifter blev det. Dessa har nu skrivits ut på fyra papper som var och en blev 9,6 meter långa och som ska skickas till statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och utrikesminister Margot Wallström.

– Den här listan är för att sätta lite press på makthavarna vi har i Sverige och visa att HBTQ-personer finns. Vi vill lyfta HBTQ-frågor i mycket av det som politiker jobbar med dagligen, det ska vara en vardaglig sak att tänka på, säger Emma Percival, verksamhetskoordinator på West Pride.

Under festivalens gång pågick kampanjen Push for pride, där människor kunde gå in och skriva under listan på nätet eller till och med trycka på en fysisk knapp i Nordstan och skriva under listan på plats.

West Prides verksamhetsledare Mattias Kristoffersson påpekar att Sverige är ett bra land på många sätt vad gäller HBTQ-rättigheter, både nationellt och internationellt. Men menar också att situationen i Sverige inte är ultimat och att vi är långt ifrån färdiga med kampen.

– Till exempel, 50 procent av alla transpersoner i Sverige idag uppger att de någon gång har försökt ta livet av sig. Det är inte okej, den psykiska ohälsan som är så pass stor hos en grupp människor i vårt samhälle, då kan vi inte säga att vi har gjort allt vi kan.

Hur listorna ska lämnas över till politikerna är ännu inte klart, men Emma Percival hoppas att de kommer ta till sig av budskapet.

– Den ska ge en känsla av att vi har tänkt på er politiker när vi har gjort den här listan, när vi kämpar för HBTQ-rättigheter. Nu vill vi att ni ska tänka på HBTQ-personer när ni driver politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".