Gustav Adolfs skola i Alingsås. Foto: Andreas Lithander/Sveriges Radio.
Gustav Adolfs skola i Alingsås. Foto: Andreas Lithander/Sveriges Radio.

Glädje när Gustaf Adolfskolan räddas

"Man insåg att det här håller inte"
1:05 min

Den anrika Gustav Adolfsskolan i Alingsås får vara kvar. Ett besked som gladde många föräldrar.

Det rödgröna styret i Alingsås beslutade att skjuta till mer pengar till barn- och ungdomsnämnden och i måndags beslutade nämnden att varken lägga ner Gustav Adolfsskolan eller göra om den till förskola.

Många föräldrar är idag glada efter beskedet.

– Det känns ju jätteroligt så klart. Vi hoppades på detta och vi är väldigt glada, säger Maria Backman som är en av föräldrarna som kämpat länge för att Gustav Adolfsskolan skulle få finnas kvar.

– På lång sikt är vi oroliga för Alingsås barn-, och ungdomsförvaltning tog för ett par år sedan fram en utredning med olika scenarion.

I alla de fyra scenarion som presenteras där så ska många skolor i Alingsås läggas ned och fokus ska istället ligga på några få stora skolor.

– Det här organisationen ligger fast fortfarande så det här tycker jag är viktigt att vi inte släpper.

Ni har ju kämpat länge för skolan, vad tror du vägde över?

– Jag tror så här, utredningen var så väldigt dålig. Vi har varit aktiva, vi har haft namninsamlingar, vi har haft stark opinion men framför allt är utredningen av så dålig kvalité, säger Maria Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".