Eva-Susan Atterfors och Mikael Svensson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Eva-Susan Atterfors och Mikael Svensson. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Minskade utsläpp från regionens bilar

”Ju fler gasbilar, desto mindre utsläpp.”
2:04 min

Regionen har lyckats minska sina transportutsläpp med över 40 procent sedan man gått över från bensin och diesel till mindre miljöskadliga bränslen.

Om ytterligare fem år är regionens mål att alla transporter ska vara oberoende av fossila bränslen. Som det ser ut nu är gas rätt val, säger Eva-Susan Atterfors, tillförordnad distributionschef på regionservice:

– Utifrån det som finns idag, är gasbilar det som kommit längst, absolut.

Eva-Susan Atterfors är tillförordnad enhetchef för distribution inom regionservice, som har hand om Västra Götalandsregionens egna fordon.

Inom hela regionen finns det 760 fordon, och 500, samtliga personbilar, drivs med gas.

Mikael Svensson, sektionschef för åkeriet i Göteborg, där 35 bilar av 43 är miljöbilar, berättar att en enda går på el, resten på gas. Han tycker också att det är en helt riktig satsning:

– Ja, absolut, framför allt gasbilarna. Det är ingen dramatik att köra en gasbil, det är lika enkelt som att köra en bensin- eller dieselbil.

– Initialt fanns det synpunkter på att det tog längre tid att tanka, att det fanns få tappar, men efter att man byggt ut det, och fått bättre tryck i tankarna, är det ingen chaufför som har någon synpunkt på att man kör en gasbil idag.

Omställningen från bensin och diesel till mindre miljöskadliga bränslen har pågått i flera år. Samtidigt mäts utsläppen:

– Det vi mäter är koldioxidutsläppen och vi ser hur mycket det minskar. Ju fler gasbilar vi skaffar, desto mer ser vi att det minskar, säger Eva-Susan Atterfors.

– Från 2010 till 2015 i september har utsläppen minskat med 42 procent. Och det är ju bra, det är väldigt bra.

Produktionen av biogas har ökat kraftigt de senaste åren, men fortfarande används naturgas som reserv, och det räknas som ett fossilt bränsle.

Enligt regionens miljömål ska alla transporter vara oberoende av fossila bränslen år 2020, alltså om fem år. Går det målet att nå?

– Vårt mål är fossiloberoende, och det klarar vi inte själva, utan vi behöver hjälp där vi ser att det finns en större utveckling av fordon.

– Man behöver utveckla fordon som inte finns idag.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".