Cityvarvets kranar räddas
Lena Andersson Älvstranden, Ingvar Oldsberg, Ola Serneke och Carl-Johan Hagman Stena Line. Foto: Lasse Nilsson/SR.

Cityvarvets varvskranar räddade

"Jag är överlycklig"
1:09 min

Det blev idag klart att tre kranar från gamla Cityvarvet i Göteborg köps och räddas, efter att Ingvar Oldsberg fått med sig tre göteborgsföretag att finansiera köpet.


– Jag är överlycklig säger Ingvar Oldsberg, jag ser det som ett fantastiskt viktigt steg att bevara Göteborgs historia.

– Som ett landmärke, som en del av skylinen, som en del av vår kultur av vår varvshistoria som var världsledande en gång.

Utan dig hade det inte blivit ett köp säger de andra här?

– Det hade inte blivit ett köp om inte de andra varit med. Det kostar för mycket för att man ska kunna köpa något privat.

– Men initiativet och engagemanget hade jag i första läget och tänkte att vi inte bara kan böja oss i moment efter moment.

Det är de tre företagen Serneke, AB Volvo och Stena-Line som skjuter till 1. 5 miljon kronor och 250 000 för underhåll så att det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling kan ta över ägandet av kranarna.

– Det tog lite tid att komma hit men nu är kranarna säkrade för Göteborg för framtiden och Göteborgs hamn är framtiden och därför är det kul att den är levande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".