Rolf Lassgård. Foto: Madeleine Blidberg/SR
1 av 2
Rolf Lassgård. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Rolf Lassgård och Hannes HOlm. Foto: Madeleine Blidberg/SR
2 av 2
Rolf Lassgård och Hannes HOlm. Foto: Madeleine Blidberg/SR

Lassgård känner igen sig i rollfiguren Ove

"Ove är en fullständig härskare i radhusområdet"
3:08 min

Filmen "En man som heter Ove" har premiär på juldagen. Huvudrollen har folkkäre skådespelaren Rolf Lassgård i huvudrollen. 

"En man som heter Ove" bygger på en bok med samma namn, skriven av Fredrik Backman. Manusförfattare till filmen är Hannes Holm. 

– När jag läste boken dök det upp bilder på när jag själv var liten. Jag såg bilder från fotoalbum före jag kom och såg hur kära mina föräldrar var före jag kom och förstörde kärleken, säger Hannes Holm med ett skratt. 

– Det var en fin koppling till berättelsen om Ove. Det finns humor i filmen men det är inte "flabb-roligt", säger han. 

Rolf Lassgård hade inte läst boken före han läste filmmanuset. 

– Ove är gubbarnas gubbe, tjurig , vresig och en fullständig härskare i radhusområdet. Vi känner nog alla igenom honom. Han håller ordning,  ser till att skyltar sätts upp och framför allt att skyltarna följs, berättar Rolf Lassgård om sin rollfigur.

– Men man kan i filmen också se varför han har blivit som han blivit. Jag kände igen honom i mig själv. Men tyvärr lever man nog inte ut som honom utan man tjurar och är arg inåt. Det är nog hälsosammare att få ur sig ilskan direkt, säger Rolf Lassgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".