Berne Strålenkrantz ordförande för Svenska brukarföreningen kräver rena sprutor- för hälsans skull. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Berne Strålenkrantz ordförande för Svenska brukarföreningen kräver rena sprutor- för hälsans skull. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Demonstration för rena sprutor till narkomaner

Människor injicerar, det är faktum.Nu gäller det att minska smittspridningen
1:21 min

En demonstration på Gustav Adolfs torg idag krävde att även Göteborg inför ett sprututbytesprogram som Stockholm och Malmö redan har.


Att sprutnarkomaner får rena sprutor i utbyte mot de använda.

Det handlar om förebyggande hälsovård och inte narkotikapolitik anser Berne Stålenkrantz som är ordförande i Svenska Brukarföreningen.

– Människor injicerar, det är ett faktum. Och vi smittas av dödliga sjukdomar som i sin tur kanske kostar en halv miljon att bota - en spruta en krona, säger Berne Stålenkrantz.

Så om vi inte får denna rena spruta så är det ju inte så att man lägger ner och åker hem utan man går till den svarta marknaden och köper en begagnad spruta som med största sannolikhet är hepatit c- infekterad.

– För det går inte att koka bort hepatit c. Det går inte att skölja ut som med hiv

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström vill ta bort det kommunala vetot mot sprututbytesprogrammet

Men i nulägetär Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Göteborg emot att dela ut sprutor eftersom man inte anser forskningen vara entydig på att smittspridningen och dödligheten verkligen minskar.

Tidigare heroinisten Glenn Lorentsson smittades med hepatit c för 23 år sedan - än så länge gör sjukdomen honom mest matt men nu kan han söka behandling

– Jag har tre underbara barn och är livrädd för att smitta dem. Jag blir hypernervös för att skära mig någonstans så att det kommer ut blod. Det är en rädsla bara. Men så vill jag ju också bli ren från det.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".