Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort intresse kring valet av ny S-ledare

" Det är något nytt att många kandiderar öppet "
1:09 min
Kandidaterna som vill efterträda Anneli Hulthén, från vänster: Lena Malm, Mattias Jonsson, Ann-Sofie Hermansson, Cecilia Dahlman Eek och Håkan Linnarsson från utfrågningen på Folkets Hus. Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio.
Kandidaterna som vill efterträda Anneli Hulthén, från vänster: Lena Malm, Mattias Jonsson, Ann-Sofie Hermansson, Cecilia Dahlman Eek och Håkan Linnarsson från utfrågningen på Folkets Hus. Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio.


Över 200 socialdemokrater i Göteborg passade under måndagen på  att följa utfrågningen av dem som kandiderar till att efterträda Anneli Hulthén som ordförande i kommunstyrelsen och därmed ta hand om partiets viktigaste post i Göteborg.

Sabina Bengtsson från Frölunda tycker det är jätteviktigt vem som blir ny ledare i Göteborg när Anneli Hulthén slutar.

- Det måste vara en som verkligen förtjänat sitt uppdrag, säger hon. En som kan stärka partiet.

Igår lyssnade hon och 200 andra partimedlemmar på de fem kandidaterna till posten när de frågades ut i Folkets Hus. Efter utfrågningen var Roshan Yigit, som är aktiv inom studentföreningen nöjd.
– Jag tycker att det varit en bra utfrågning och man har fått se att alla kandidater är bra, sen har jag förstås min favorit.
Det var frågor om segregering och det delade Göteborg som kandidaterna återkom till, om och om igen under utfrågningen, det är en fråga som engagerar alla, även om ingen kom med någon helt ny lösning på hur problemen kan lösas. Och tonen konkurrenterna emellan var närmast kamratlig .

Ann-Sofie Hermansson konstaterade att det faktum att flera kandiderar öppet, är något helt nytt för socialdemokratiska partiet.

– Vi blottar oss, det är ett risktagande. Vi brukar ju säga nej hela tiden ända tills vi säger ja, säger Ann-Sofie Hermansson. Nu har vi valt ett annat sätt, och det ställer krav på hela organisationen, det gäller att vi är vinnare allihop i januari, att alla kandidater kan känna att det här har fungerat bra, säger Ann-Sofie Hermansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".