Allt fler röster pekar på att vi i framtiden kommer att få se mer stängda skolor i Sverige. Foto: Monir Loudiyi
Allt fler röster pekar på att vi i framtiden kommer att få se mer stängda skolor i Sverige. Foto: Monir Loudiyi
#säkerskola

Lärarfackförbunden: Mer stängda skolor är bra

Fackordföranden: "Vi vill ha öppenhet men inte en fysiskt öppen verksamhet"
1:09 min

Sveriges Radios granskning av säkerheten på grundskolor i Sverige välkomnas av lärarfacken som tycker att det är bra att frågan tas upp på agendan.

Undersökningen av säkerheten på svenska grundskolor har tagits emot med både ris och ros. Belackarna har tyckt att undersökningen tvingar fram en för strängt bevakad skola och ett klimat som de inte vill leva i. Förespråkarna har å andra sidan uttryckt glädje över att frågan över huvud taget tas upp till debatt. Till den senare kategorin gör Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

– I dag har rektorn både rättigheter och skyldigheter enligt skollagen samt arbetsmiljölagen att försäkra sig om att det är tryggt och säkert.

– Nu hade ni inte något ont uppsåt utan ville bara testa säkerheten av vad jag förstår men det viktiga som en sådan här undersökning gör är att agendan lyfts vilket gör att man kan se över sina rutiner för att förstå vad som behöver göras på respektive skola, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande vid Lärarförbundet.

Precis som Johanna Jaara Åstrand uttrycker vad gäller frågan om säkerhet och att debatten bör lyftas upp så tycker Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson att skolor i Sverige bör diskutera hur man vill ha det i framtiden. 

– Vi måste vara noga med begreppen. Låst skola som begrepp kan verkligen missuppfattas. Vi vill ha öppenhet men inte en fysiskt öppen verksamhet där vem som helst kan klampa in på elevernas arbetsplats. 

– Det tycker jag inte är konstigt. Tvärtom så är det naturligt och så är det även på andra arbetsplatser, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".