Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig minskning av tonårsaborter

"Nya rekommendationer ger färre aborter"
1:17 min
Helena Hognert och Johanna Björklund Sjöstrand går igenom statistik. Foto: Monir Loudiyi
Helena Hognert och Johanna Björklund Sjöstrand går igenom statistik. Foto: Monir Loudiyi/SR

Tonårsaborterna har minskat med 40 procent de senaste fem åren i Göteborgs kommun. Det visar statistik från VG-regionen som P4 Göteborg har tagit del av.

I hela Sverige sjunker antalet tonårsaborter.

Enligt Socialstyrelsens abortstatistik minskade tonårsaborterna i riket med nästan 40 procent mellan 2010 och 2014.

Men det är inte bara antalet tonårsaborter som sjunker. Statistiken visar även att antal tonårsfödslar minskar. Mellan 2008 och 2014 sjönk antalet levande födda barn med över en tredjedel enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). 

– Sammantaget kan man därför säga att tonårsgraviditeterna sjunker, säger Helena Hognert som är gynekolog och forskare.

Göteborg och Västra Götalandsregionen skiljer sig inte från trenden utan här sker samma minskning som i riket i stort.

Anledningen till att tonårsgraviditeterna minskar kan bero på nya rekommendationer från Läkemedelsverket.

 I den nya rekommendationen som kom ut från Läkemedelsverket säger man att unga ska ha möjlighet att prova p-stav och hormonspiral, säger Helena Hognert, gynekolog och forskare.

För några år sedan var kvinnor tvungna att ha varit gravida tidigare för att få använda den typen av preventivmedel. Det ändrades i och med de nya rekommendationerna som nu verkar ha gett effekt.

– Vi vet att desto längre tid ett preventivmedel sitter, och ju färre gånger man behöver komma ihåg att ta det, desto mindre är risken att bli oönskat gravid, säger Johanna Björklund Sjöstrand som är barnmorska på Östra.

En närmare titt på de svenska apotekens försäljning av preventivmedel ger Helena Hognert och Johanna Björklund Sjöstrand stöd i deras teori att det är p-stavar och hormonspiraler som gör att antalet tonårsgraviditeter sjunker.

Antalet akuta p-piller, så kallade dagen-efter-piller, säljs i samma utsträckning i dag som för fem år sedan. Men färska siffror från E-hälsomyndigheten visar att försäljningen av hormonspiraler och p-stavar de senaste fem åren ökat med 60 procent såväl på riksnivå som i Göteborgs kommun.

Och det kan ge effekten att det totala antalet aborter sjunker på sikt.

– Jag kan tänka mig att om man får chans att prova de här p-medlen när man är ung så kanske man även fortsätter med dem. Det är möjligt att det här gör att antalet aborter även kan sjunka i högre åldrar, säger Helena Hognert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".