Väntande personer utanför Migrationsverket.
Färre asylsökande söker sig till Migrationsverket i Kållered. Foto: Madeleine Blidberg/SR.

Minskad flyktingström ger lugnare arbetsmiljö för Migrationsverket

"Vi får ett nytt tufft schema efter årsskiftet"
1:38 min

Efter en ansträngd arbetssituation på Migrationsverket i Kållered under hösten till följd av de stora flyktingströmmar kan nu de anställda andas ut lite.


Färre flyktingar kommer till Sverige just nu.

– Både andas ur, reflektera, städa och hinna ikapp med det administrativa, säger enhetschef Pernilla Wallin på Migrationsverket i Kållered

– Vi är trötta och tänker: vad hände? Vi jobbade intensivt september, oktober och november.

Det är stor skillnad på hur hela området runt Migrationsverket ser ut idag jämfört med bara några veckor tidigare.

Då kryllade det av folk,  nu är det någon enstaka personer som man ser där. Idag kommer det runt 80-90 personer dagligen till Migrationsverket i Kållered och när det var som mest under hösten kom det upp emot 400 personer per dygn.

I väntrummet sitter som Majed Inzeldji som först nu kunde ta sig ut ur Syrien och hit till Sverige.

Majid Inzeldji berättar att resan hit tog 35 dagar och att han tror att många andra avstår från att komma hit både på grund av att det är kallt ute nu men också på grund av de nya reglerna som Sverige har infört.

I väntrummet på Migatonsverket sitter det ett tiotal nyanlända och trots att det är färre som kommer så har personalen fortfarande att göra. 

Många får julledigt men efter årskiftet får de ett schema som innebär en hel del kvällstid trots den lugnare situationen, något som enhetschefen Persnilla Wallin menar är nödvändigt:

– Det är tuffa scheman men vi tror att det behövs för inströmningen kan öka igen och då behöver vi dessa kvällar att arbeta på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".