Vit kvinna i svart tröja, med mörkt hår och lugg. Tittar in i kameran. Foto: Peo Wenander/SR.
Verksamhetsledare Maria Jönsson. Foto: Peo Wenander/SR.

Europride kommer till Göteborg - och firas samtidigt som Kulturkalaset

West Pride-ledare : De gigantiskt att Europride kommer till Göteborg
1:02 min

Organisationen West Pride har funnits i knappt tio år, trots dess unga ålder kommer de år 2018 vara med och arrangera Europride, som för första gången kommer till Göteborg.

Den allra första Europride-festivalen hölls 1992 i London och har sedan dess varit en återkommande festival nästan varje år, någonstans i Europa. Sverige har haft äran att arrangera festligheterna två gånger, 1998 och 2008, båda gångerna i Stockholm. Nu, för första gången, är Göteborg och West Pride med och arrangerar festivalen tillsammans med Stockholm Pride.

– Det är första gången som två städer delar på ett Europride, och alla var inte helt nöjda med den lösningen. Men Stockholms stad och Göteborgs stad står bakom det här till 100 procent, säger Maria Jönsson, verksamhetsledare på West Pride.

Trots att städerna delar på festivalen så kommer de inte att krocka med varandra.

– Vi kommer att inviga i Stockholm i början av augusti, men sen kommer vi avsluta här i Göteborg tillsammans med Kulturkalaset.

West Pride uppskattar att besöksantalet kommer att tiodubblas när Europride pågår. Och även om många pridefestivaler sprudlar av glam och glamour så finns det även viktiga ämnen som ska avhandlas.

– Det finns ju en allvarlig anledning till att vi finns över huvud taget, det är ju att samhället präglas väldigt mycket av fördomar och diskriminering helt enkelt, och det vill ju vi förändra. Vi har det ju trots allt ganska bra i Sverige, både med lagstiftning och samhällsmässigt, men så är det ju inte överallt. 

Europride kommer arrangeras i början av augusti i samband med både Stockholm Pride och Kulturkalaset i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".