Marcus Sjömark och Mikael Lyckeklint. Foto: Monir Loudiyi
Marcus Sjömark och Mikael Lyckeklint. Foto: Monir Loudiyi

Fackligt krav: Inför friskvårdsbidrag hos Göteborgs Spårvägar

Frustrerande att arbetsgivaren säger att ni kan glömma att få friskvårdsbidrag
1:45 min

Göteborgs Spårvägar är ensamma inom Göteborgs Stad att inte erbjuda deras anställda friskvårdsbidrag. 

I över ett års tid har fackförbundet Kommunal stridit förgäves för en förmån som är vardag i resten av Göteborgs stads 45 förvaltningar, bolag och stadsdelsförvaltningar.

– Det är väldigt frustrerande att arbetsgivaren känner att de inte vill lyssna på oss och säger att vi kan glömma att få ett friskvårdsbidrag. Man blir väldigt upprörd över att få höra sådana motkommentarer när man driver ärendet från vår sida, säger Marcus Sjömark, ordförande för sektion Väst, Spårvägen Trafik-Teknik.

Tidigare så hade man inom Göteborgs Spårvägar 270 kronor i friskvårdsbidrag men i väntan på en utredning inom Göteborgs stad om friskvårdsbidrag så slopades förmånen och ett strategiskt hälsoarbete infördes istället.

– Den enkla lösningen är att erbjuda ett bidrag och låta individen få avgöra om den vill ta det eller inte. Men vi försöker istället fånga upp vad det är som leder till ohälsa i arbetet och jobba förebyggande och främjande, säger Sara Pettersson som är HR-chef på Göteborgs Spårvägar angående hur man resonerat.

Det som erbjuds är bland annat massage till ett förmånligt pris och möjlighet att gå på utvalda träningspass. Men dom träningspassen utförs på vissa specifika tider på en särskild träningsanläggning. Därför tycker Mikael Lyckeklint som är huvudskyddsombud att lösningen inte håller för många av arbetarna.

– Vårt krav har hela tiden varit att ha ett friskvårdsbidrag som kan utnyttjas av alla. Det alternativet som finns i dag är väldigt begränsat till var man bor och när man arbetar vilket resulterar i att väldigt få kan utnyttja förmånen, säger Mikael Lyckeklint.

Vidare visar P4 Göteborgs undersökning att storleken på friskvårdsbidraget i hög grad avgör om anställda nyttjar friskvårdsbidraget. Bland de bolag och förvaltningar som erbjuder högst 1000 kronor är det bara tre av tio anställda som nyttjar förmånen.

I mellanskiktet, de bolag och förvaltningar som erbjuder friskvårdsbidrag värt 1001-3999 kronor per år är det fem av tio anställda som nyttjar förmånen och bland de anställda som har rätt till minst 4000 kronor i friskvårdsbidrag nyttjar hela åtta av tio bidraget. 

Mikael Lyckeklint vill därför att ett friskvårdsbidrag införs på en betydligt högre nivå än de tidigare 270 kronorna.

– Snittet ligger någonstans runt 1500-1600 kronor per år inom Göteborgs Stad. Det är dit vi strävar, säger Mikael Lyckeklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".