Kungälvbor kan inte få barnomsorg på kvällar eller nätter

Verksamhetschefen: Ett politiskt beslut krävs
1:26 min

I de allra flesta kommuner i Göteborgsområdet finns möjlighet att få barnomsorg i någon omfattning även utanför de ordinarie öppettiderna för förskola och fritidshem. Men inte i Kungälv kommun.


För skiftarbetare och yrkesgrupper inom sjukvård, polis eller musiker, kan barnomsorg kvällar, nätter och/eller helger vara nödvändigt för att kunna förvärvsarbeta. Men Kungälv erbjuder inte invånarna det.

– När någon ringer och efterfrågar omsorg, så säger vi att vi inte har det i dagsläget, men tar gärna emot en ansökan för att ha som underlag framöver, berättar Ann Ryström, verksamhetschef för förskolan i Kungälv kommun. Det som krävs för att införa barnomsorg på obekväm arbetstid är ett politiskt beslut.

Enligt en enkät som gjordes för ett par år sedan i Kungälv så fanns då ett behov av omsorg på obekväm arbetstid för omkring 25 barn.

I Alingsås arbetar kommunen med att införa barnomsorg på obekväm arbetstid och de övriga tio kommunerna i Göteborgsområdet uppger för P4 Göteborg att de gör det. Det sker i varierande omfattning, från exempelvis Öckerö där man uppger att det inte finns något behov just nu, i några sker det på begränsade tider - till Göteborg där över 200 barn har omsorg kvällar, nätter och helger och även i form av omsorg i det egna hemmet.

Enligt skollagen, ska kommunerna sträva efter att erbjuda barnomsorg även när förskola eller fritidshem inte erbjuds för att föräldrar ska kunna jobba.

Verksamhetschef Ann Ryström i Kungälv, kommenterar lagen med att konstatera att den inte säger att kommunerna ska införa barnomsorg på obekväm arbetstid utan sträva efter det och hon tror att Kungälv strävar efter det. Ett underlag med olika alternativ och kostnader har lämnats till politikerna, men det kommer troligen inte genomföras under 2016.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".