Arkivbild. Foto: Petros Giannakouris/TT

Akutboenden förbereder för kylan

"Vi laddar upp med filtar, strumpor och varma skor"
1:25 min

Akutboendet Gatuljuset är har varit stängt i en månad och andra akuta boenden för hemlösa har märkt av ett ökat tryck på deras verksamheter. Nu när kylan väntas krypa ännu längre ner så sätts större press på att hitta övernattningsplatser i värme.

Annika Ström-Öberg, enhetschef på Räddningsmissionen, är orolig för hur det kommer påverka de hemlösa i Göteborg

-Vi är oroliga men vi går in i någon slags beredskap att kunna öppna övernattningsplatser akut. Vi har en väldigt flexibel organisation. Vi tittar nu på möjligheten att öppna upp några platser i en kyrka i Göteborg.

Det rör sig alltså om ett 15 tal platser i Betlehemskyrkan på Vasagatan. Även akutbostaden Tillfället håller nu på med förberedelser och har kyrka som kommer ställa upp med cirka 50 övernattningsplatser ifall kylan kryper allt för långt ner. Enligt Annika så kan man just nu hantera de 800 göteborgare som är akut hemlösa, men det är de 500 EU-medborgarna som de möter i Räddningsmissionens verksamhet som kanske är i störst behov den här tiden.

- Vi laddar ju upp med kläder som vi kan dela ut. Men även filtar, strumpor och varma skor. Sen har vi ju ett husvagnsboende för utsatta EU-medborgare som har barn, så att inte barn ska behöva bo ute, säger Annika Ström-Öberg.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".