Ung tjej cyklar förbi Kungsbacka stadshus. Foto: Sveriges Radio
Bland annat på stadshuset finns det solceller. Foto: Sveriges Radio

Kungsbacka satsar på solpaneler

"Kan vi dra vårt strå till stacken är det jättebra"
1:44 min

Under 2016 ska kommunen bygga ut flera tusen kvadratmeter solceller på de kommunala byggnaderna.

Fredrik Hansson är kommunalråd, centerpartist och ordförande i servicenämnden som beslutar om dessa frågor.

– Det här är ju något som är framgångsrikt. Kostnaderna för solcellerna sjunger glädjande och miljövinsten är ju stor.

Vi står i stadshuset mitt i Kungsbacka centrum. Över oss, på taket sitter solceller för att fånga upp energin som blir till el. Inte långt bort ligger Elof Lindälvs gymnasium, även där sitter solpaneler.

I dag har kommunen ungefär 4000 kvadrat solceller säger Fredrik Hansson och målet för 2016 är att det ska investeras i 6000 kvadrat till, alltså mer än dubbelt så mycket.

– Alla kommunala byggnader är inventerade, vilka som i det befintliga beståndet skulle kunna vara lämpliga och i kommande projekt med nyproduktion finns det här med tidigt i processen för att huset placeras så optimalt som möjligt för att kunna ha solceller på taket, säger Fredrik Hansson, (C), kommunalråd i Kungsbacka kommun.

Det betyder att när kommunen bygger en ny förskola så kanske de vrider huset så att en större del av taket får söderläge och kan suga åt sig så mycket sol som förskolan behöver för sin el.

Det låter som att det kostar extra pengar?
– Nej, det handlar om att ha med tänket från början då gör det inte det. Det är när det kommer in senare och man får göra ändringar i något som är påbörjat som det kostar pengar. Sen kostar solcellsinvesteringen i sig, men det finns pengar i budget.

Kommunen har bestämt att minska på sin klimatpåverkan överlag, och det är inte minst aktuellt efter att världen nu kommit överens om ett klimatavtal med ett nytt tufft mål - temperaturen ska inte stiga mer än 1,5 grad.

– Kan vi som kommun dra vårt strå till stacken och producera mer förnyelsebar energi så är det ju jättebra, säger Fredrik Hansson, (C), kommunalråd i Kungsbacka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".