Göteborg var navet i svensk resebransch

3:28 min

 

Flera av Sveriges stora reseföretag startades i Göteborg, bland annat Ving och Atlas.

 

Sveriges första resebyrå lär ha varit Stockholms Resebyrå som grundades i samband med den stora Stockholmsutställningen 1897. Två år senare etablerades Göteborgs Resebyrå, vilken år 1904 köpte resebyrån i Stockholm. Företaget bytte namn till Nordisk Resebureau, vilken i ett 50-tal år var Sveriges ledande reseföretag. Huvudkontoret låg i Göteborg och under flera decennier var det Broströmskoncernen som ägde Nordisk Resebureau. 1965 köptes Nordisk Resebureau av konkurrenten Nyman&Schultz, vilket i praktiken innebar att Göteborg förlorade ett av sina stora reseföretag.

SJ Resebyrå

Göteborgs andra resebyrå ska ha varit SJ Resebyrå som etablerades i Centralstationen 1923, i samband med att Göteborgsutställningen arrangerades. År 1930 fick SJ Resebyrå en egen byggnad på Drottningtorget.

På 1930-talet tillkom Svenska Turistföreningen STF:s resebyrå samt även den folkrörelseägda Reso resebyrå.

Paddans

På 1930-talet etablerades även en ny liten privat resebyrå i Arkaden, nämligen ”Scandinavia Bureau”. Denna drevs av kompanjonerna Gundel Matsson och Per-Walter Sandeberg.

Denna firma startade 1939 den rundtursbåttrafik på Göteborgs kanaler som snabbt blev en succé och som fick namnet ”Paddan”.

Resebyråverksamheten fick efter nägra år också namnet Paddans Resebureau. Matsson och Sandeberg sålde i början av 1950-talet verksamheten till dansken Jens Rothausen som arbetat i företaget några år. Paddans var en tidig arrangör av charterresor från Göteborg och bland de första var en serie avgångar till London på sommaren 1955.

Paddans var 1960- och 70-talen en stor researrangör och resebyrå i Göteborg men 1990 var det slut, då gjorde Paddans Resebureau konkurs.

Ving

Nyman&Schultz var en annan stor svensk resebyrå som säkert många ännu minns. ”Nymans” grundades i Stockholm kring förra sekelskiftet och fick sitt namn av sjökaptenen Carl Edward Nyman och grosshandlaren Axel Schultz. Det var från början ett företag med anknytning främst till sjöfart och ångbåtstrafik men 1927 bildades Nyman&Schultz Resebureau AB i Stockholm. Edward Lindwall från Uppsala var resebyråns VD och från 1941 också ägare. Han efterträddes senare av sonen Bengt Lindwall.

På 1940-talet öppnade Nyman&Schultz Resebyrå ett kontor i Göteborg som snabbt blev en stor verksamhet. Och där öppnades 1956 en avdelning för ”sällskapsresor med flyg” som fick namnet Vingresor. ”Ving” växte snabbt och blev Sveriges största charterarrangör. På Vingresors huvudkontor i Göteborg arbetade i mitten på 1960-talet cirka 120 personer.

Men 1966 uppstod ekonomiska, problem vilka ledde till att Handelsbanken tvingades överta Vingresor. I spåren av det beslöts att Vingresors huvudkontor skulle flytta till Stockholm.

Atlas

På Vingresor arbetade i början av 1960-talet fem personer som inte ville vara kvar i företaget när huvudkontoret skulle flytta till Stockholm. Bland dessa fanns Vingresors vice VD Rolf Blomgren.

De fem startade Atlas Resor i Göteborg år 1966 Snabbt blev Atlas en av de ledande svenska charterarrangörerna. I slutet av 1970-talet var Atlas under en period Sveriges största researrangör.

Atlas grundarkvintett hade 1971 sålt företaget till det norska flygbolaget Braathens.

År 1986 beslutades at Atlas skulle samordnas med den norska arrangören Saga Solreiser som också ägdes av Braathens. Det ledde till en kris inom företaget som bland annat innebar att Atlas huvudkontor flyttades från Göteborg till Stockholm. Några få år senare var Atlas avvecklat.

Always

En av Atlas Resors grundare Åke Larsson (som börjat på Vingresors bokning i Göteborg 1961) lämnade Atlas Resor i samband med omstruktureringen av företaget i slutet av 1980-talet. Han erbjöds i stället leda etablerandet av en ny stor svensk charterarrangör som skulle ha huvudkontor i Göteborg.

Det nya företaget, som ingick i samma ägarsfär som bl a Ving, fick namnet Always Tours och introducerades 1989. Under några år var Always ett stort namn inom resebranschen men efter några år bestämde koncernledningen att Always huvudkontor skulle flyttas från Göteborg till Stockholm. En tid senare lades Always ner helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista