Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Tummen upp för att låta 16-åringar rösta

"Ju tidigare man börjar rösta desto större chans att det blir en vana"
1:25 min

– Det passar bättre i en ung människas liv att börja rösta i anslutning till sin skolutbildning,  säger Göteborgsprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet om demokratiberedningens förslag.

– Ju tidigare man börjar rösta , desto större chans att det blir en vana, säger Göteborgsprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet.

Men han ser nackdelar med att förslaget bara gäller kommunal- och landstingval.

– Det är lättare att ta ställning i riksdagsvalet. Varför inte löpa linan fullt ut och låta ungdomarna även rösta i riksdagsval? säger han.

13-åriga Edvin karlsson tycker det är bra förslag och skulle rösta vid nästa val. Sara Alsubajdi tycker också det är bra men är osäker på om hon själv skulle rösta.

– Jag bryr mig inte så mycket om sånt, säger hon.

Demokratiberedningen 2014:års ordförande Olle Wästberg vill att 16-åringar ska få rösta i kommun och landstingsval på försök. Det skriver han i en ledare i tidningen Expressen.

Han har tidigare varit emot att sänka rösträttsåldern men nu har han ändrat sig och i sitt betänkande den 18:e januari kommer beredningen att föreslå försöksverksamhet med 16-års rösträttsålder i kommunalvalet under två val.  

En anledning till att han har ändrat sig är att vi har så pass långt som fyra år mellan valen och att det innebär att förstagångsväljarna i snitt är drygt 20 år. Sänker vi rösträttsåldern till 16 blir genomsnittet i stället 18 år.

Försök vid två val bör enligt Olle Wästberg ge forskarna tillräckligt med underlag för ett rikstäckande beslut inför 2026 års val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".