Kommunalrådet Dario Espiga (S)
Kommunalrådet Dario Espiga (S). Foto: Jacob Snöbohm/SR

Vårdbiträden kan vara på väg tillbaks i äldreomsorgen

"Kan vara ett sätt att öka personalen"
1:38 min

Det blir allt svårare att rekrytera undersköterskor i Göteborgs kommun. Många inom äldreomsorgen vittnar om en stressig arbetsmiljö där det ibland saknas personal. 

I en rapport från tjänstemännen till politikerna i Göteborgs kommun varnas för att det blir allt svårare att rekrytera undersköterskor.

Dario Espiga, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för personalfrågor, vill pröva att återinföra systemet med vårdbiträden, det vill säga anställda med lägre kompetens än undersköterskor, men som ändå kan behövas i äldreomsorgen.

Vad skullevårdbiträderna göra då?

– Det som vårdbiträderna gjorde förut,. Var en del av teamet och hjälpa till med olika åtgärder, säger Dario Espiga.

Idén om att återinföra vårdbiträdena på prov inom äldreomsorgen har grott i stadsdelen Askim/Frölunda/Högsbo ett tag, där har man börjat diskutera med de fackliga organisationerna. För Dario Espiga spelar det stor roll vad de tycker.

– Jag är inte beredd att göra detta om inte den fackliga organisationerna är överens med oss. Det tycker jag är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".