Bild på ett brevinkast på ytterdörr med lappar påtejpade med namnen "Olsson" och John & Elsa".
Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio Göteborg

Störningsjouren letar svarta andrahandsuthyrare

"Viktigt med en rättvis bostadsmarknad"
1:25 min

Bristen på bostäder gör att fler hyr ut sina lägenheter i andra hand, utan lov från värden. På kommunala Bostadsbolaget i Göteborg hinner man inte att leta efter de som hyr ut svart utan har istället lagt över uppgiften på Störningsjouren.

– Det är svårt att säga exakt hur stort problem det är, men det finns definitivt olovlig andrahandsuthyrning och det ökar, säger Eva Jonasson, kommunikationsansvarig på Bostadsbolaget.

En stor orsak till att fler hyr ut i andrahand utan lov från hyresvärden, tror Bostadsbolaget är bristen på bostäder. Och därför vill man också hitta de som hyr ut svart.

– Det är viktigt att vi har en fungerande och rättvis bostadsmarknad, säger Eva Jonasson, och att de som inte har behov av sin bostad säger upp dem så de kommer den ordinarie bostadsmarknaden till del.

Störningsjouren är ett bolag som liksom Bostadsbolaget ingår i den kommunala bostadskoncernen Framtiden. Under hösten började de bygga upp arbetat med att leta efter personer som olovligen hyr ut sina lägenheter, och nu från nyår har man två personer anställda att sköta uppdraget från Bostadsbolaget.

Och det uppdraget ligger inte så långt från bolagets andra uppgifter med att motverka att grannar stör varandra, enligt Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren:

– Vi jobbar ju totalt sett med trygghet i boendet, och det är trygghet att veta vem man har som granne, säger Annika Öby.

Hon kan inte svara på om de övriga tre kommunala bostadsföretagen i Göteborg kommer att göra som Bostadsbolaget och lägga över arbetat med att hitta olovliga lägenhetsuthyrare på dem.

Under de tre sista månaderna av 2015 då Störningsjouren byggde upp sitt arbete med att hitta oriktiga hyreskontrakt fick de 91 tips om att lägenheter hyrdes ut olovligen. De flesta tipsen- 53 stycken- visade sig inte stämma men 38 av tipsen ledde till att bostäderna kom ut på bostadsmarknaden- och i de flesta fallen, 34 stycken, valde lägenhetsinnehavaren själv att säga upp sitt kontrakt. Det uppger Bostadsbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".