Karina Djurner, kommundirektör i Härryda. Foto: Hanna Zahr/Sveriges Radio
Karina Djurner, kommundirektör i Härryda. Foto: Hanna Zahr/Sveriges Radio

Härrydas kommundirektör avsatt

"Vi bedömde att detta var den bästa lösningen."
1:32 min

Kommundirektören Karina Djurner i Härryda kommun avsattes igår, ett år innan hon skulle gått i pension. Skälet som angavs är samarbetssvårigheter.

– Det var ett dumt beslut och man borde ha kunnat komma fram till en annan lösning som varit bättre för kommunen och fått en lugnare rekrytering, säger socialdemokraten Mats Werner som är oppositionsråd.

– Nu blir det dessutom dyrt för kommunen på grund av avgångsvederlagen i och med att hon blev avsatt på det viset.

Karina Djurner har själv avböjt en intervju med P4 Göteborg. Hon hade ett år kvar till pension men hennes avtal när hon nu blir avsatt ger henne rätt till två årslöner.

Oppositionen anser att detta är slöseri med pengar men en av de som försvarar beslutet är moderaten Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda.

– Det är en del frågor i samspelet mellan hur politik och förvaltning ska arbete tillsammans som vi inte riktigt har samma syn på. Och det är viktigt när vi står inför alla de stora utmaningarna och frågorna att vi kan gå i takt helt enkelt.

Med tanke på att det var så kort tid kvar till pension, hade man inte kunnat gör något annorlunda?

– Jo om vi hade kunnat komma överens om en tidigare övergång till en rimlig kostnad så hade det kunnat vara ett alternativ. Nu gjorde vi inte det, säger Per Vorberg.

Inom de närmaste veckorna ska en tillförordnad kommundirektör utses i Härryda och i september ska en ny kommundirektör vara rekryterad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".