Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.
Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.

Saabs förvaltare vill ha fler miljoner

Saab Automobiles konkursförvaltare vill ha ytterligare 14 miljoner i arvode för jobbet med konkursen. Det är oklart när arbetet kan avslutas.

Det är fyra år sedan som biltillverkaren Saab gick i graven och konkursen beskrivs som den största i modern tid i Sverige. Sedan dess har konkursförvaltarna jobbat med att bland annat sälja konkursboet till Nevs.

Nu har förvaltarna begärt mer pengar i arvode för sitt jobb. Det handlar om drygt 14 miljoner kronor som förvaltarna och deras advokatbyråer vill ha för jobbet under ett halvår, fram till den sista oktober i fjol.

Sedan tidigare har förvaltarna och deras advokatbyråer fått ut drygt 240 miljoner kronor för arbetet med konkursen.

Konkursförvaltarna tar ut ett arvode på upp till 4 500 kronor i timmen.

Det är fortfarande oklart när konkursen kan avslutas – det kan ta flera år till. För just nu pågår många rättsstrider som konkursboet är inblandat i. Bland annat kräver förvaltarna flera underleverantörer på många miljoner kronor.

I en del av fallen har leverantörerna och förvaltarna kommit överens om en förlikning, men många fall pågår fortfarande i domstolar runt om i Sverige.

Det är nu upp till Vänersborgs tingsrätt att besluta om förvaltarna får 14 miljoner till i arvode.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".