Ettåriga Saga och mamma Rebecca Dugajlic får besök av Getrud Widerberg från projekt Bokstart. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio
1 av 2
Ettåriga Saga och mamma Rebecca Dugajlic får besök av Getrud Widerberg från projekt Bokstart. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio
Kulturrådets projekt Bokstart till fler platser i landet. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kulturrådets projekt Bokstart till fler platser i landet. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Tidig bokstart främjar språkutvecklingen

Projektet ska spridas till fler platser i landet
2:01 min

Läs, prata och sjung för dina barn redan när de är riktigt små. Med det budskapet har biblioteksanställda i tre av Sveriges kommuner under 2015 gjort hembesök hos familjer med barn som bara är sex månader gamla. 

I år sprids Kulturrådets projekt Bokstart till fler platser i landet.

– Det är att vi lyfter upp den allra tidigaste och, som jag anser, den avgörande språkutvecklingen. Att vi sätter fokus på att det är i de här åren som vi kan göra så mycket bra. Senare i livet är det mycket mer jobb, säger Getrud Widerberg, projektledare för Bokstart i Göteborg.

Första gången Saga, ett år, fick besök från biblioteket var för ett halvår sen och böckerna familjen fick var uppskattade.

– Jag tycker det är jättebra med böcker och besök och Saga tycker också det är trevligt, säger mamma Rebecca Dugajlic.

I snart ett år har personal på Bergsjöns och Gårdstens bibliotek i Göteborg besökt familjer i området med sex månader gamla bebisar för att sedan göra ett återbesök vid ett års ålder.

Göteborg ingår tillsammans med Landskrona och Södertälje i Kulturrådets pilotprojekt Bokstart. Med tidig och personlig kontakt ska föräldrar uppmuntras att läsa, sjunga och prata med sina barn. 

I Göteborg har runt 70 procent av familjerna som kontaktats tagit emot besök från biblioteket. I Bergsjön ser man resultat genom att familjerna efter besöken kommer till både öppna förskolan och biblioteket, berättar Getrud Widerberg.

– Jag blir jätteglad, innan tänkte jag att det är väl klart att det är bra att de får böcker. Men när vi sedan får ett kvitto på att det fungerar, det blir väldigt starkt. Det här är på riktigt, säger Getrud Widerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".