Ägare Christina och Conny Rönnängsgård. Foto: Lasse Nilsson/SR
1 av 3
Ägare till bageriet som satts i blockad, Christina och Conny Rönnängsgård. Foto: Lasse Nilsson/SR
Från vänster Johan Claesson, Kerstin Wahlberg och Fredrik Ståhle från Livsmedelsarbetareförbundet. Foto: Lasse Nilsson/SR
2 av 3
Från vänster Johan Claesson, Kerstin Wahlberg och Fredrik Ståhle från Livsmedelsarbetareförbundet. Foto: Lasse Nilsson/SR
Foto: Lasse Nilsson/SR
3 av 3
Dörren till bageriet. Foto: Lasse Nilsson/SR

Bagerikonflikten avblåst

"Livs visar sin makt"
1:33 min

Det gick tidvis hett till då kunder idag mötte blockadvakter utanför bageriet i Sannegårdshamnen på Hisingen. Men under onsdagskvällen har parterna tecknat kollektivavtal.  

Bakgrunden till konflikten var att bageriet har kollektivavtal för alla 17 anställda, men inte med Livsmedelsarbetarförbundet utan med Hotell och restaurang. Avtalet gäller även de berörda tre bagarna eftersom de även serverar.

Sedan i mars förra året har Livsmedelsarbetarförbundet förhandlat om att teckna ett kollektivavtal för bagarna utan resultat. Och sen i går uppmanar de kunder att inte handla i konditoriet.

Livs ombudsman Christina Pedersen säger att arbetsgivare inte kan välja vilket fack arbetstagarna ska tillhöra. Medlingsinstiutet är också inkopplat. Livs anser att bagarna ska omfattas av Livs kollektivavtal och att ägaren då får ordna med ett hängavtal.

För det säger hon sig ha fått klartecken av arbetsgivarorganisationen Visitas jurister.

En av ägarna till bageriet, Christina Rönnängsgård medger att Livs villkor är bättre men att hon som liten företagare har svårt att hantera två fack och två arbetsgivarorganisationer.

Utanför konditoriet och bageriet informerar Livs om att företaget satts i blockad och att man kräver kollektivavtal för bagarna.

Tidvis gick det lite hett till när kunder mötte blockadvakterna utanför. Åsikterna om det var rätt att sätta bageriet i blockad skiljer sig åt. 

Allianspartiernas gruppledare var också där i morse och stödköpte bröd - irriterade över Livs blockad. Livs anser att deras avtal i vart fall ska gälla för bagarna i företaget.  Ungefär som på övriga arbetsmarknaden där det är vanligt med flera olika kollektivavtal på en och samma arbetsplats. 

– Det är tråkigt att situationen har uppkommit. Vi har kollektivavtal och våra anställda har goda anställningsvillkor. Vi tycker att livs är ute och visar sin makt och det är dom bra på. Men vi tvingas skriva på, vi har inget val, säger Christina Rönnängsgård. 

Sent på onsdagskvällen kom beskedet att parterna kommit överens.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".