Från filmen "The Danish Girl". Eddie Redmayne och Alicia Vikander. Foto: AP/TT.
1 av 2
Från filmen "The Danish Girl". Eddie Redmayne och Alicia Vikander. Foto: AP/TT.
Alicia Vikander på Golden globe-galan, Foto: Jordan Strauss /AP/TT
2 av 2
Alicia Vikander på Golden globe-galan, Foto: Jordan Strauss /AP/TT

Alicia Vikander Oscarsnominerad

Skådespelerskan Alicia Vikander från Göteborg har nominerats till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen "The danish girl". 

Bland de förhandstippade favoriterna fanns den svenska 27-åriga skådespelerskan Alicia Vikander från Johanneberg som tidigare i år nominerades till två Golden Globes, dock utan att ta hem något pris.

Alicia Vikander Oscarsnominerades under torsdagen för bästa kvinnliga biroll i "The danish girl". Den har inte haft biopremiär i Sverige ännu.

Det är första gången sedan 1990 som en svensk skådespelerska nomineras. Det var Lena Olin som nominerades till bästa biroll i filmen "Enemies: A Love Story" 1990.

Ingrid Bergman var den svenska skådespelerska som senast vann en Oscar. Det gjorde hon 1974, när hon fick priset för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Mordet på Orientexpressen".

I huvudrollskategorin var det också Ingrid Bergman som var senast prisade svenska skådespelerska. Hon fick 1956 en Oscar som bästa skådespelerska för sin roll i "Anastasia". (Källa: Svenska Filminsitutet)

Ytterligare en svensk film som kan få en Oscar är "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den kan få pris för bästa makeup och hår.

Den 28 februari utses vinnarna av årets Oscarsstatyetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".