Manshänder håller i en mobiltelefon. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Många samtal till stödlinje om extremism

"Vi ser att det finns ett behov"
1:44 min

I snart två månader har stödlinjen för personer som är rädda att någon i deras närhet håller på att gå med i en extremismrörelse varit igång. Och det är många som ringt och bett om hjälp.

Man har haft mycket att göra under den tid som stödlinjen har funnits. Röda korset har jobbat med stödlinjen på uppdrag av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin. Det har inte funnits något liknande tidigare när det gäller extremism och Anna Carlstedt har under de här två månaderna sett att det är många som behöver stöd och råd.

– Det är många som har ringt men vi har hunnit med de som har ringt, säger hon.

Några siffror om exakt hur många det är som har ringt finns inte i nuläget men det man kan se är att det är tre grupper som folk ringer om.

– Det är ungefär en tredjedel som har frågor om extremister som är kopplat till någon religion och lika många frågor om högerextrema och ytterligare en tredjedel om vänsterextremistiska autonoma grupper, säger Anna Carlstedt.

Stödlinjen är på prov fram till sommaren och kommer sedan att utvärderas för att se om det finns ett fortsatt behov av den. Anna Carlstedt kan dock, utifrån hur det har fungerat hittills, se att de finns ett behov även framöver.

– Vi ser att det finns ett behov men Mona Sahlin få avgöra om vi får fortsätta jobba med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".