En hög med inredningsböcker på en bänk. Foto: Claudio Bresciani / TT Bild
Böcker som kan ge delar av momsen tillbaka. Foto: Claudio Bresciani / TT Bild

Förlag kan kräva tillbaka moms från tryckerier

Många tryckerier har inte betalat tillbaka den moms som tagits ut mycket
1:02 min

Efter en rad momstvister mellan tryckerier och förlag runt om i landet meddelade Skatteverket nyligen att det generalla anståndet för tryckerikunder att betala moms nu hävs.


Å andra sidan har tryckerikunderna nu rätt att kräva tillbaka momspengar från tryckerierna efter en dom i Högsta domstolen i december.

Tvisten kommer sig av att EU domstolen 2010 beslutade att momsen på tryckeritjänster varit för hög i Sverige.

Skatteverket betalade då tillbaka överskottet av moms till tryckerierna som i sin tur INTE ansåg sig skyldiga att betala tillbaka pengar till förlagen som köpt deras tjänster men också betalat in den för höga momsen.

Skatteverket säger att tryckerikunder återigen kan få anstånd med betalning men bara om de aktivt och omgående kräver tryckerierna på pengar.

Tryckeriet VTAB, ägt av Göteborgsbaserade Stampen Media Group, kan nu tvingas betala mångmiljonbelopp till olika förlag. Pengar som VTAB säger att man redan avsatt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".