Tia Edlund är processledare för finsk äldreomsorg i Göteborgsstad. Foto: Ida Mikko
1 av 2
Tia Edlund är processledare för finsk äldreomsorg i Göteborgsstad. Foto: Ida Mikko
Helle Heinonen och Maire Kovanen väntar på lunchen i sällskapsrummet på Rauhala
2 av 2
Helle Heinonen och Maire Kovanen väntar på lunchen i sällskapsrummet på Rauhala. Foto: Ida Mikko

Äldreomsorgen vill rekrytera från Finland

"Vi ska kunna erbjuda finska rent krasst"
1:51 min

Antalet personer som behöver äldreomsorg på ett annat modersmål än svenska ökar kraftigt de kommande åren. 

Det visar en rapport från Göteborgs stad. Rekryteringen blir extra problematisk eftersom det handlar både om språk och utbildning.

Kommunen ser det nu som ett alternativ att rekrytera från Finland för att hitta finsktalande undersköterskor, för den stora äldregrupp av Sverigefinländare som bor i Göteborg.

- Jag känner mig trygg och säker, säger 89-åriga Maire Kovanen.

89-åriga Maire som bor på det finska äldreboendet Rauhala i Angered och är en av de närmare 30 000 göteborgare som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Sen 2011 är Göteborgs stad förvaltningskommun för det finska språket vilket innebär att de som tillhör den sverigefinska minoriteten kan begära att ha kontakt med bland annat myndigheter och vården på finska.

Men på Rauhala, precis som i den övriga äldreomsorgen, drabbas man av personalbrist, men språket blir ytterligare en faktor när man försöker rekrytera menar Tia Edlund, processledare för finsk äldreomsorg i Göteborgs stad.

– Det är ju den stora utmaningen. Hade vi haft massor med personal som kunde tala finska hade det varit ett drömläge. Men det räcker inte med att kunna tala finska, det krävs en utbildning och en kompetens också.

– Vi försöker göra reklam i Finland för att visa upp Göteborgs stad som en attraktiv arbetsplats. Vi har till exempel ett samarbete med Tammerfors yrkeshögskola för att knyta kontakter, säger Tia Edlund.

Även om man idag till största delen kan tillgodose behoven så är det framtiden som oroar Tia Edlund.

Bara inom fyra till fem år kommer en stor kull sverigefinländare gå i pension, och det innebär ca 4000 personer som har rätt till äldrevård på finska.

– Alla kanske inte vill ha det, men vi ska kunna erbjuda det, säger Tia Edlund.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".