Annelie Nordström: Jag vill be medlemmarna om ursäkt! Foto: JESSICA GOW/TT
Annelie Nordström: Jag vill be medlemmarna om ursäkt! Foto: JESSICA GOW/TT

Kommunals ordförande: "Förlåt oss, förlåt mig!"

2:11 min

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid nästa kongress i maj efter den senaste tidens avslöjande. På en presskonferens på onsdagseftermiddagen sa hon: "Det är olämpligt att jag fortsätter".

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår efter en serie avslöjanden om fackförbundet. Hon kommer att sitta kvar till nästa kongress, i maj.

Nordström kommer därmed att vara kvar som ordförande under vårens avtalsrörelse, säger hon vid dagens presskonferens.

– Det som har blivit fel i Kommunal måste rättas till. Vi förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är ledsna att vi inte tidigare har förstått vidden av det här.

– Men nu förstår vi och nu vill vi göra något åt det här. Nu ska vi rätta till alla felaktigheter. Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan, säger Annelie Nordström.

Annelie Nordström presenterar en åtgärdsplan för att städa upp vad hon kallar en otidsenlig kultur inom Kommunal, med alkohol och representation och annat. Bland annat ska Kommunals verksamhet granskas och en funktion för visselblåsare inrättas.

Annelie Nordström konstaterar att "allt som är lagligt är inte lämpligt" och presenterar en rad åtgärder i fackförbundets policy.

– Det gäller alkohol, det gäller resor och det gäller fastigheter.

Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

– Jag vill be medlemmarna, de förtroendevalda och de anställda om ursäkt. Förlåt, från botten av mitt hjärta - förlåt, förlåt, säger hon.

Mikael Hansson från Kommunal Västs ledning säger till P4 Göteborg att Nordströms avgång var väntat:

– Det var väntat och jag tycker det var bra att hon tog det beslutet.

– Man ser ju det här medlemstappet här över nio tusen har lämnat. Jag hoppas vi får stopp på den proppen nu men det var nästan oundvikligt detta.

Vad är medlemmarna mest förbannade och irriterade på i den här soppan?

– Det har varit mycket alkoholen och sen trygghetsavtal (fallskärmar för Kommunals ledning) det är man förbannad för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista