Filmkaraktären Elsa från filmen Frost och youtubestjärnan William Spetz. Foto: TT och Sveriges Radio.
Filmkaraktären Elsa från filmen Frost och youtubestjärnan William Spetz. Foto: TT och Sveriges Radio.

Populärt att heta Elsa och William

Namnen Elsa och William är i topp som de vanligaste tilltalsnamnen för flickor i Västra Götaland. 

Det gäller också i genomsnitt för hela landet. En raket bland flicknamnen annars är Saga, som har klättrat från 21 till 4 plats, visar SCB:s siffor över namnen till nyfödda förra året.

– Vi vill vara mer unika i dag så det är generellt en större spridning på namnen, säger Margareta Carlson som är handläggare på Statistiska Centralbyrån (SCB).

Under 2015 föddes 872 Elsa och 977 William, men beroende på hur man mäter så är det flicknamnet Saga som ökade mest i populäritet. Namnet klättrade från plats 21 under 2014 till plats 10 förra året.

– Och det är ovanligt snabbt. I vanliga fall är förändringarna på de här namnlistorna ganska små, säger Margareta Carlson.

Det namn som ökade allra mest procentuellt är namnet Kian. Förra året döptes 174 pojkar till Kian, vilket är mer än dubbelt så många som året innan.

I framtiden blir det också många fler namn i Sverige, tror Margareta Carlson.

– Det verkar bli allt viktigare att känna att ens namn är originellt, och egna och alternativa stavningar blir också vanligare. Dessutom får vi in många nya namn genom invandringen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista