Trafikpolis Peter Turesson i Göteborg.
Trafikpolis Peter Turesson i Göteborg. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Återigen färre trafikpoliser

"Nu blir vi 18 trafikpoliser"
1:47 min

Nästa vecka blir det färre trafikpoliser i Göteborg. På bara dryga tio år har två av tre trafikpoliser försvunnit, nu på grund av den stora omorganiseringen av svensk polis, där man satsar mer på det lokala polisarbetet.


Peter Turesson är trafikpolis i Göteborg:

– I Göteborg ska det den 25 januari ska det då vara 18 trafikpoliser som går ut och arbetar i yttre tjänst.

– Om man nu betänker att det är Sveriges näst största stad, så är det väldigt lite om man betänker att när jag började på trafikpolisen 2002 så var vi 56 trafikpoliser. Så jag tycker att det är lite.

– Vi ska hjälpa till i Borås och i Uddevalla, så vi har ett ganska stort ansvarsområde också. Det blir större och större hela tiden.

Så har trafiken också ökat?

– Ja den har ökat och vi har gått med i EU. EU-medborgarna som är här och kör har ökat otroligt mycket de senaste åren. Den problematiken hade vi inte alls 2002 när jag började.

Bara den svenska tunga lastbilstrafiken har ökat med 20 procent de senaste tio åren. Till det kommer då all utländsk trafik som rullar på våra vägar. Trafikpoliser ska kontrollera laster, kör och vilotider, lastbilarna i sig, att inte de utländska åkarna utför olagliga transporter i landet och mycket annat.

Annika Persson från Sveriges Åkeriföretag i Västra Götaland anser att trafikpoliserna borde vara hemskt många fler än vad man är idag och att de svenska åkeriföretagen är missnöjda med att trafiken inte kollas mer:

– Absolut, jag som jobbat några år i branschen kan ju säga att för ett tiotal år sen var man lite irriterad och tyckte att polisen var lite besvärlig med sina kontroller och så.

– Idag välkomnar man kontroller och vill ju ha för det skapar en trygghet att det finns poliser ute på vägarna.

– Det är ju där tranporterna sker och det är där eventuella olagligheter förekommer, det är där på plats de bör stoppas.

Och så blir de färre och färre...

– Ja, de blir färre och färre och trafiken ökar allt mer och den ekvationen tycker jag definitivt inte går ihop.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".