Den amerikanska sångerskan Lizz Wright och Leif Wivatt efter  Lizz spelning i Göteborg i oktober 2015 Foto:Peter Stenberg/Sveriges Radio
Den amerikanska sångerskan Lizz Wright och Leif Wivatt efter Lizz spelning i Göteborg i oktober 2015 Foto:Peter Stenberg/Sveriges Radio

Fem nya låtar på Wivatts Spotify-lista

Fredag och nya låtar invalda på Spotify av Leif Wivatt. Bland de nya finns sångerskan Lizz Wright, en hyllning till en avliden rockstjärna och svensk countryblues. 

Listan finns i sin helhet på Spotify

The Eagles- Tequila Sunrise

Den 18e januari kom dödsbudet att den amerikanske sångaren, låtskrivaren och gitarristen avlidit 67 år gammal. Som en av originalmedlemmarna i countryrockgruppen The Eagles har han för alltid skrivit in sig bland de stora i rockhistorien. Glenn Frey skrev ofta tillsammans med Don Henley, men även andra i kretsen, och sjöng flera av deras hits, exempelvis Take It Easy, One Of These Nights, Lyin' Eyes, New Kid In Town och Hotel California. En av hans stora låtar är balladen Desperado och ur albumet med det namnet från 1973 har jag valt ytterligare en av Freys countryrockpärlor där han sjunger lead och där gruppens fantastiska stämsång kommer till sin fulla rätt.  

Lizz Wright – The New Game

Denna amerikansk jazz- och rhythm & blues-sångerska och låtskrivare föddes 1980 i den lilla staden Hahira i den amerikanska delstaten Georgia, som ett av tre barn till en frikyrkopastor och musikalisk ledare i församlingens kyrka. Hon började tidigt sjunga gospel och spela piano i kyrkan och blev också intresserad av jazz och blues. Den ganska jazzanstrukna albumdebuten kom 2003 men när hon ifjol kom med sitt femte album Freedom & Surrender var det mer varierat, mest tack vare producent Larry Klein som tidigare jobbat med Joni Mitchell och Melody Gardot. Här är nya singeln, en låt hon skrivit ihop med Klein och där vi på gitarr hör rutinerade Dean Parks.

The Arcs– Lake Superior

Ny single redan tätt inpå det debutalbum som kom i september ifjol från denna amerikanska rockgrupp ledd av Dan Auerbach, känd som ena halvan av the Black Keys. Han har inte lagt av med den gruppen, men verkar vara en stor arbetsnarkoman då han på sistone också producerat album med Lana Del Rey, Dr. John och Ray Lamontagne. Till The Arcs album Yours,Dreamingly hade basisten,gitarristen och sångaren Dan Auerbach bildat detta femannaband med bland annat organisten Leon Michael och basisten Nick Movshon.

Shoutin´Red – Statesboro Blues

Den nu bara 26-åriga svenska bluessångerskan/gitarristen Felicia Nielsen från Uppsala har under sitt artistnamn Shoutin´Red på några år nu skapat sig ett allt mer aktat namn och är flitigt bokad som liveartist här och var i världen. Hon upptäckte bluesen via sin pappas skivor under tonåren och det är den äldre bluesen från 20-och 30 talen som fascinerat Felicia, den så kallade countrybluesen. Förebilder är legender som Memphis Minnie, Bukka White och Lightnin´ Hopkins. Ifjol kom debutalbumet Introducing;Shoutin´ Red, producerat av legendariske trumslagaren Bosse Skoglund där just den här låten blev känd genom Blind Willie McTell och i rockkretsar minns vi den från The Allman Brothers Band.

Israel Nash- The Fire & The Flood

Israel Nash kommer från Ozark-bergen i Missouri. Hans pappa var präst och mamma konstnär och han växte upp med musik runt sig. Men det var efter en flytt till New York 2006 hans karriär kom igång. Mycket tack vare bra respons i Skandinavien växte hans självförtroende fram. Israel Nash har med sitt permanenta band från sin hemmastudio i Texas Hill Country utanför Austin nu spelat in sitt fjärde album. Han fortsätter på den inslagna vägen från föregångaren Rain Plans från 2013 och har utvecklat sitt egensinniga och personliga ljudlandskap av americana, episk rock och psykedelia där Neil Young-influenserna blir mer och mer påtagliga. Israel med band är aktuella med en längre Sverigeturné med start nu i slutet av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista