Harman Masiha berättar att det blir deprimerande att vänta på ett asylbeslut på flyktingboende. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio
Harman Masiha berättar att det blir deprimerande att vänta på ett asylbeslut på flyktingboende. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio

Fördubbling av incidenter på asylboende

1:24 min

Antalet anmälningar om hot och våld på asylboende i landet har fördubblats från år 2014 till 2015. Till en del hänger det ihop med att det är många fler människor på flykt som kom till Sverige under 2015.

Det handlar också om att handläggningstiderna har blivit längre och att det är trångbott på boenden. 24 årige Harman Masiha från Irak har nu i tre månader bott på ett flyktingboende. Han säger att han förstår att folk blir oroliga och frustrerade när de får gå länge utan att veta något om framtiden.

- Vi vet inget om framtiden, nu är jag här men kan flyttas någon annanstans imorgon, säger Harman Masiha.

Harman är orolig över situationen och berättar att han och de andra på boendet kan må dåligt över detta. Dessutom är det problematiskt att de inte har några sysslor.

- Folk bara sitter här dag in och dag ut berättar Harman Masiha.

Antalet anmälningar om incidenter och tillbud på asylboende i hela landet har ökat från cirka 800 stycken år 2014 till cirka 1600 år 2015, det vill säga en fördubbling, även här i region väst skedde det en fördubbling.

- Det är inte så konstigt att anmälningarna har ökat eftersom det är fler asylsökande det är fler personal och fler människor betyder att man råkar ut för fler händelser, säger Maria Johansson arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket.

Även hos polisen har man fått mer att göra i och med att det är fler flyktingar som kommer till landet. Sedan början av oktober och fram till 20 januari hade det kommit in 280 brottsanmälningar från asylboenden i region väst.

- Viss problematik beror på att det är trångbott, man har en lång process framför sig och det är osäkert, säger Johan Ahlström vid polisen i Göteborg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista