Betalstation mot sommarhimmel. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
Arkivbild. Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg

Höjd trängselskatt - mer trafik

Trots att trängselskatten i Göteborg höjdes den 1 januari 2015 så ökade trafiken under året.

Statistik från Transportstyrelsen visar att antalet passager igenom betalstationerna ökade från 130,9 miljoner 2014 till 133,1 miljoner under 2015.

Eftersom taxan har höjts blev resultatet att mer pengar ramlat in: 912,6 miljoner under förra året jämfört med 762,6 miljoner året innan.

P4 Göteborg rapporterade om trafikökningen tidigare i januari, och då uppgav Karin Björklund, enhetschef för analys och modeller på Göteborgs stad att det är svårt att veta om trafiken kommer fortsätta att öka. Orsaken till det är alla stora trafikprojekt som kommer att genomföras de närmsta åren, av vilka många ingår i Västsvenska paketet.


För att vända trenden krävs bättre kollektivtrafik, tror kommunalrådet Johan Nyhus (S). Han tänker inleda diskussioner med regionen och Västtrafik för att titta på möjligheten att satsa på fler och bättre bussförbindelser, uppger han till Göteborgs-Posten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista