Francisco Carrazana huvudskyddsombud Migrationsverket Väst
1 av 2
Francisco Carrazana huvudskyddsombud Migrationsverket Väst. Foto: Josipa Kesic/SR.
Migrationsverket väst i Kållered
2 av 2
Migrationsverket väst i Kållered. Foto: Josipa Kesic/SR.

Kaotisk höst hos Migrationsverket

1:26 min

Det har varit en tung höst på Migrationsverkets boende, där hot och våld fördubblats på ett år. Dels mellan boende men också hot mot personal. 

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom knivbråket på ett privatdrivet HBV-hem för ensamkommande unga i Mölndal på måndagsmorgonen där en 22-årig kvinnlig anställd dog. 

Det aktuella hemmet drivs inte av migrationsverket, men som vi rapporterade i går, på måndagen, så har antalet anmälningar om hot och våld på just Migrationsverkets anläggningar fördubblats på ett år.

Francisco Carrazana är huvudskyddsombud på Migrationsverkets region väst och han menar att situationen har varit mycket ansträngd under hösten när det kom så många asylsökande:

– Kaotisk många gånger, det går inte att förbereda sig på en sådan inströmning och så många människor som kommer samma gång. Så man har fått åtgärda saker allteftersom det kommer. Så det är kaotiskt. Det säger Francisco Carrazana huvudskyddsombud för Migrationsverkets region väst.

– Då undrar man ibland hur man orkar det. Men vi som jobbar här brinner för vårt arbete, men det har varit ansträngande.

Det är så det har sett ut under vissa veckor i höstas på Migrationsverket i Mölndal. Dels mellan boende men också hot mot personal. Alla väntrum, transitplatser och till och med vissa korridorer har varit fulla med människor.

Antalet anmälningar om hot och våld har ökat från 800 år 2014 till 1600 förra året. Dels mellan boende men också hot mot personal.

Men det är framförallt hoten som ökat, det säger Maria Johansson som är arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket:

- De händelser som ökar är egentligen av två olika kategorier, det ena man blir kontaktad privat genom sociala medier och det andra då ett ökat antal incidenter kopplat till hot.

Man har jobbat mycket med att göra arbetsplatsen så säker som det går med bland annat riskanalyser och det tror huvudskyddsombudet Francisco Carrazana blir viktigt inför framtiden om det skulle bli liknande flyktingströmmar:

– Man är beredd och sen är var och en medarbetare också beredd på annat sätt och vi vet vad som var i höstas och vi vet hur vi ska ta hand om det på annat sätt också våran egen arbetsmiljö och se hur den blir säkrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista