Vit man i 50-årsåldern med vitt kort hår, blå tröja med en vit skjorta under där kragen sticker upp. I bakgrunden P3s tröna logga där det stort står P3 mot en svart vägg. Foto: Ylva Nilsson/SR.
Ulf Hermenius har undsatt människor på flykt utanför Samos. Foto: Ylva Nilsson/SR.

Ulf räddar människor i Medelhavet

3:17 min

Sedan slutet av oktober har Sjöräddningssällskapet tillsammans med Gula båtarna undsatt människor på flykt i Medelhavet. Ingenjören Ulf Hermenius var med när den tusende personen räddades.

Över en miljon människor ska ha flytt över medelhavet under år 2015 och fler människor väntas fly under 2016 enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Göteborgaren Ulf Hermenius har varit frivillig sjöräddare i Hovås under elva år men det var första gången i Medelhavet.

– Jag fick chansen att söka, gjorde det och ville göra skillnad och kunna göra något åt det hela.

Ulf Hermenius och hans team höll till utanför den grekiska ön Samos och redan direkt kastades de in i verkligheten.

– Vi kom dit ned, vet inte hur det såg ut eller någonting. Mitt i natten fick vi plocka upp 8 personer från en klipphylla. Och nästa natt kom nästa larm, då var det en båt mittemellan Turkiet och Grekland med cirka 50 personer ombord.

Just den båten blev till slut räddad av Turkiet. Det finns en viss svårighet när det ligger på gränsen mellan två länder, myndigheter och Kustbevakningen måste först godkänna aktionen isåfall, menar Ulf Hermenius. 

Inte så lätt

De flesta av räddningsaktionerna gick bra berättar Ulf Hermneius men det fanns också många jobbiga tillfällen.

– Vi hade en tur och skulle titta upp en båt som kom från Turkiet. Många flytvästar flyter omkring och några var väldigt tunga, så vi tänkte att vi skulle titta upp dem. Och när vi närmar oss så får vi då se att ligger tyvärr kroppar som hänger i flytvästarna fast under vattnet och som har omkommit.

De beslutade sig för att bärga kropparna efter godkännande av myndigheterna. En jobbig och berörande händelse och Ulf Hermenius var nöjd över att besättningen fick både feedback och stödsamtal.

Sjöräddningssällskapet och Gula båtarna planerar att vara kvar i Medelhavet till slutet av mars månad. Ulf Hermenius får se om det blir en tur till ned i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista