Foto: John Alexander Sahlin/TT
Foto: John Alexander Sahlin/TT Foto: John Alexander Sahlin/TT

Därför placeras ensamkommande på HVB-hem

1:38 min

Det handlar om barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar. Tonåringar som måste få stöd som alla unga behöver förutom att de även har flytt och är nya i landet. 

Antingen sker det i ett familjehem eller så sätts barnet på ett hem för vård och boende., HVB – Det är för att säkerställa att barnen får sin behov tillgodosedda, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i fackförbundet Vision.

Boendena förknippas ofta med att det är barn och ungdomar som bor där som har haft jobbiga uppväxtförhållandena, men så behöver det inte vara för de barn som kommer till Sverige utan släkt eller föräldrar.

– Nej så behöver det inte vara, men många har en ganska traumatisk tid bakom sig innan de kommer till Sverige. Och där finns det vuxna som stöd som kan hjälpa dem att bearbeta det som de har varit med om, säger Folkesson.

Det finns två typer av HVB-hem där ett ger behandling och det andra är ett mer vanligt boende.

Oftast bor flyktingbarnen på de vanliga HVB-hemmen som ändå oftast har bemanning dygnet runt.

Men eftersom antalet ensamkommande blivit så många infördes vid årsskiftet billigare stödboenden som inte har personal på plats hela tiden för äldre tonåringar som är mellan 18 och 20 år. Något som Kristina Folkesson är kritisk till.

– Om vi ska ha barns bästa i fokus så blir det märkligt för mig om bemanningen ordnas så att personal inte finns på plats nattetid. Många av våra medlemmar berättar att de sitter uppe nattetid och pratar med ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista