Dödsannonsen för Peter Nofors mamma kostade 5000 kronor styck i Hallandsposten och Laholms tidning. Foto Jonna Burén / Sveriges Radio
Dödsannonsen för Peter Nofors mamma kostade 5000 kronor styck i Hallandsposten och Laholms tidning. Foto Jonna Burén / Sveriges Radio

Dödsannonser flera gånger dyrare

2:33 min

Peter Nofors i Halmstad fick betala 5 000 kronor per annons när hans mamma dog. En bröllopsannons i samma tidning går på mellan 350-750 kronor.

Dödsannonser i tidningarna i Halland kostar mycket mer än andra privatannonser.

En som reagerat på det är Peter Nofors i Halmstad. När hans mamma gick bort i våras kostade de två annonserna lika mycket som resten av begravningen.

Min uppfattning är att man utnyttjar sin monopolställning.

– Man kan ta de här priserna för det finns inget alternativ för just den generationen, säger Peter Nofors. 

Dödsannonserna kostade 5000 kronor styck i vardera tidning han satte in annonsen i - Laholms tidning och Hallandsposten.

– Det kändes inte som en del i sorgearbetet att välja bort det utan det var en kostnad som man fick svälja och ta.

Det visar sig att just dödsannonser kostar mycket mer än andra privatannonser. Till exempel kan du få en stor bröllopsannons med bild för 749 kronor i Hallandsposten.

På dödsannonser är det inget fast pris utan ett millimeterpris och det kan också vara en sättningskostnad.

Om vi bara räknar på millimeterpriset och jämför med den stora bröllopsannonsen för 749 kronor, skulle en lika stor dödsannons i Hallandsposten kosta 5012 kronor, men det är lågt räknat med andra ord.

Kostnaderna för annonserna sticker ut på ett obehagligt sätt. Självklart vill man inte snåla på en begravning, det får kosta, men det får inte vara hutlöst. Det är nästan lite ocker, säger Peter Nofors.


– Det är en annan typ av placering och man hanterar dem på ett helt annat sätt, säger Cecilia Ingman som är en av affärscheferna på Stampen Local Media.

Det är Stampen Local Media som äger Hallandsposten och förutom den tidningen äger de också flera andra tidningar som till exempel Hallands Nyheter och Göteborgs-Posten. Även på de här tidningarna skiljer sig priserna stort mellan dödsannonserna och andra privatannonser.

Affärschefen säger att dödsannonserna görs speciellt med symboler, det är mer noggrant med korrektur och att man motringer för att se så att allt stämmer.

Om man ska jämföra en bröllopsannons kostar den 749 kronor, men en dödsannons med samma mått kostar 5012 kronor?

– Vi får återkomma i det och titta över det så att det blir tydligare vad man betalar för och vad man får. Det ska kännas värdigt.

Vad tycker du själv, känns det rimligt?

– Ja, någonstans utifrån att jag vet att det är en annan hantering på dödsannonser så lägger vi mycket mer resurser och personalkostnader på dem. Vi måste täcka kostnaderna och ha en intäkt på det, säger Cecilia Ingman. 

Faktaruta - det kostar dödsannonsen

De olika tidningarna tar betalt i pris per millimeter i tidningen, utöver det tillkommer en kostnad för att forma annonsen eller "sätta den". Dödsannonser är ofta enspaltsannonser, när de är breda är det tvåspaltsannonser. Ju större de är desto mer kostar dem.

Olika prisexempel:

Hallands Nyheter och Hallandsposten
17,90 kronor per millimeter och spalt. 
Till det tillkommer en sättningskostnad från begravningsbyrån eller företaget som tillhandahåller tjänsten att forma annonser för begravningsbyråernas räkning.

Göteborg-Posten
Grundpris upp till 60 mm - 485 kronor.
Vid större annonser än 60 mm kostar varje extramillimeter 29,38 kronor per spalt.
Till det tillkommer också en produktionskostnad på mellan 150 kronor och 431 kronor.

Prisexemplet:
Hallandsposten och Hallands Nyheter tar 749 kronor för en stor bröllopsannons, vilket är deras dyraste privatannons bortsett från dödsannonserna.

Den har måttet 80*140 millimeter och är därmed en tvåspaltsannons. En lika stor dödsannons kostar 17,90 kronor per millimeter och spalt. En 140 millimeters tvåspaltsannons kostar därmed 140*17,90 kronor * 2 = 5012 kronor. Det är ett minimipris, till det tillkommer en sättningsavgift som vi inte känner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista