Bild på betalstation i Göteborg, med snö på.
Foto: Anna Olofsson/P4 Göteborg.

Krångligt att få in trängselskatt från utlandet

Transportstyrelsen: Vi når två av tre fordonsägare
1:24 min

Det har inte varit helt enkelt för Transportstyrelsen att få in trängselskatt från utländska fordonsägare. Dessutom kan det endast göras från vissa länder.

Det visar erfarenheterna från 2015 som var första året då även ägarna till utländska fordon blev skyldiga att betala trängselskatt.

Omkring en procent av de närmare 913 miljoner kronor som Transportstyrelsen krävde i trängselskatt under 2015 i Göteborg, debiterades utländska fordonsinnehavare.

Men det har varit en del problem för att få in pengar från utlandet. Transportstyrelsen har dessutom bara fått tillgång till namn och adresser från fordonsregister i elva länder och bilar som har registrerats i svenska betalstationer har kommit från omkring 50 länder, uppger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Men betalningsviljan är god hos de utländska fordonsinnehavare som får trängselskattekrav och 90 procent betalar i tid.

Fast det är en större andel utländska fordonsägare som debiterats tilläggsavgift jämfört med svenska, vilket Transportstyrelsen ska arbeta vidare med att få ned.

I det stora hela är Jonas Maran nöjd med hur det fungerat det första året som utländska fordonsägare fått betala trängselskatt och arbetet med det lönar sig.

– Ja, trängselskatten för utländska fordonsägare klarar av att bära sina egna kostnader, säger Jonas Maran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".