Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Åtalas för att ha tvingat funktionsnedsatta att tigga

1:06 min

Idag inleddes rättegången mot två män som misstänks ha tvingat personer med funktionsnedsättningar att tigga. 

Det var i somras som polisen fattade misstankar om människohandel efter att ha spanat på en rullstolsbunden kvinna som tiggde i centrala Göteborg. 

I höstas greps två bröder som nu åtalas för människohandel. Utöver de två männen åtalas även en av brödernas fru och ytterligare en man som ska ha hyrt ut sin lägenhet för ändamålet, för medhjälp till människohandel. 

Enligt vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand har männen att utnyttjat personer med funktionsnedsättningar genom att sätta dom i beroendeställning.

Personerna har tvingats tigga för att få mat och husrum, men de insamlade pengarna har dom fått lämna ifrån sig, menar Ahlstrand och beskriver utredningen som ett fönster in i en svunnen tid. 

– Det är människor som lever under närmast feodala förhållanden. Det finns herrar och drängar, riddare och väpnare, sådana som lyder och sådana som ska bli åtlydda. Det är väldigt svårt att förstå och ta till sig om man inte är beredd på det, säger han. 

Samtliga åtalade motsatta sig dock anklagelserna under den inledande dagen. 

Marcus Karner, som företräder den yngre brodern, säger att hans klient snarare anser sig ha hjälpt personerna till ett bättre liv och att det inte har varit fråga om något tvång. 

– De har haft en uppgörelse om att fördela intäkterna från tiggeriet och dela på överskottet när man åker hem till Bulgarien. Men på grund av att de greps här i Sverige så hann den här hemresan inte ske, säger han. 

Rättegången pågår fram till den 9 februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista