Hembesöksläkaren Jenny Wretborn i samspråk med Olof Winlind. Sonen Dick Winllind i bakgrunden. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
1 av 3
Hembesöksläkaren Jenny Wretborn ville veta hur Olof Winlindmår. Sonen Dick Winlind i bakgrunden.Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Chefen för Närhälsan Frölunda vårdcentral Christer Rosenberg har koll på statistiken. Står framför en stor tabell med siffror. 406 = antalet hembesök i november. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 3
Chefen för Närhälsan Frölunda vårdcentral Christer Rosenberg visar på 406 hembesök i november.Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Geriatrikern Jenny Wretborn lyssnar på Olof Winlinds lungor i hans sovrum. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
3 av 3
Geriatrikern Jenny Wretborn lyssnar på Olof Winlinds lungor i hans sovrum. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Läkaren kommer hem till gamla i Frölunda

Vårdcentralchef: det blir betydligt färre sjukhusbesök när man känner patienten
1:38 min

Istället för att ta sig till vårdcentralen kan de som är 65 år och äldre i Frölunda med omnejd få hembesök av läkare och distriktsköterskor.


Närhälsan Frölunda vårdcentral är unik med sin hembesöksenhet - man har bland andra två läkare som bara gör hembesök.

Det är en trygghet för 93-årige Olof Winlind att geriatrikern Jenny Wretborn kan komma hem till honom.

– Jag tycker det är bra att jag slipper gå ut nu när jag har svårt att gå längre sträckor.

– Det är tacksamt att hon kommer hit, säger Olof Winlind.

När läkaren Jenny Wretborn undersöker Olofs lungor hör hon att de låter bra men hon upptäcker ett sår på ryggslutet som Olof visserligaren rivit i men inte tänkt så mycket på.

– När jag tvättat och tittat på såret så ser jag att det inte är ett vanligt sår som kommer läka, konstaterar Jenny Wretborn.

Hon kommer nu be hemsjukvården hålla koll på såret.

Chefen för vårdcentralen Christer Rosenberg prisades i fjol som årets chef i regionen och hans hembesöksenhet för årets nytänkande  som lett till:

– Betydligt färre dyra besök på sjukhus. Man behöver egentligen inte fler besök vare sig på vårdcentralen eller i hemmet heller, säger Christer Rosenberg.

– Man ser helt enkelt till att de som inte kan ta sig till vårdcentralen får den vård de behöver. Det kan handla om så skröpliga personer som ständigt måste ta färdtjänsten eller hjälp av någon anhörig för att ta sig till vårdcentralen för att få någon vård alls.

–Då blir det oerhört mycket lättare för den äldre att läkaren kommer hem. Vi vet precis vilka bekymmer och sjukdomar som den äldre har.

– Patientsäkerheten blir större när det är samma läkare/distriktsköterska som kommer varje gång, säger Christer Rosenberg.

Tror du att det även finns andra grupper som skulle behöva hembesök?

– Ja absolut. Exempelvis de som har en utvecklingsstörning eller svår psykisk sjukdom på gruppboenden eller de allra minsta. Istället för att barnfamiljer med sjuka barn behöver ta med hela familjen till vårdcentralen så skulle vi kunna komma hem till dem. Det ligger längre fram i tiden men finns i våra tankebanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".