Fotograf: NIKLAS GÖRANSSON
Fotograf: NIKLAS GÖRANSSON

Nattstängning av akuten i Kungälv kan stoppas

1:23 min

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer inte acceptera nattlig stängning  av akuten i Kungälv.  

Kungälvs sjukhus behöver spara pengar. Det senaste året gick verksamheten drygt 25 miljoner kronor back och i december fick sjukhusets styrelse och hälso- och sjukvårdsnämnden i uppgift att ta fram en åtgärdsplan för ekonomin, av regionstyrelsen. 

Bland annat föreslås att akuten stängs nattetid, mellan 21.30–07.00, och att flera avdelningar läggs ned. 

På torsdag träffas sjukhusets styrelse för att ta ställning till förslagen innan de ska presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men redan nu sätter nämnden stopp för förslaget om att stänga akuten. Eftersom patienterna då skulle hänvisas till akutmottagningarna i Göteborg och Trollhättan menar nämndens ordförande att det bara skulle bli att flytta kostnaden till ett annat sjukhus. 

– Det blir ju både sämre för ekonomin och för patienterna som får åka längre i så fall. Vi ser det inte som en framkomlig besparing helt enkelt, säger Nicklas Attefjord (MP), västra hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. 

Det finns också ett förslag att ta bort ambulansen på Tjörn nattetid. Hur ser du på det?

– Jag har väldigt svårt att se att man kan ta bort ambulansen från Tjörn och ändå uppfylla de målen som finns. Så det bedömer jag inte heller som ett genomförbart förslag. 

Utöver förslagen om akuten föreslås också att en vårdavdelningen med 25 platser stängs, att en psykiatrisk avdelning med tio platser läggs ner och att Elfvebackens behandlingshem ska utvecklas. 

En stängning av vårdavdelningen med 25 platser skulle innebära 1350 vårdtillfällen färre per år och spara sjukhuset 22 miljoner kronor. Men i tjänsteutlåtandet varnas det också för att patientsäkerheten riskerar att försämras på grund av överbeläggning. 

Men hur hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig till att lägga ned vårdavdelningar vill Nicklas Attefjord inte säga fredag, då förslagen ska diskuteras. 

–Vi kommer göra en bedömning av vårdplatserna och de andra förslagen som finns då. Det gäller att hitta en långsiktigt hållbar lösning, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista