Eva Andersson överläkare SU Arbets- och miljömedicin.
Eva Andersson överläkare SU Arbets- och miljömedicin. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Asbest dödar fortfarande

1:34 min

Dryga 30 år efter att asbesten förbjöds så ligger antalet konstaterade nya fall av asbestcancer fortfarande på en stadig hög nivå.


Nya siffror från cancerregistret visar att 130 fick asbestcancer 2014.  För några år sen trodde läkarna att antalet nya fall av asbestcancer skulle minska.

Eva Andersson är överläkare på arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska:

– Vi hade ju hoppats att det skulle minskat redan för kanske fem- tio år sen, men det är ju så att lungsäckscancer tar lång tid att utveckla och man räknar med en så kallad latenstid på mellan 20 och upp till 50 år.

De senaste tio femton åren har antalet nya fall legat stadigt på cirka 100 män och 20 kvinnor om året. Oftast är det byggnadsarbetare som drabbats, de senaste fallen har varit bilmekaniker där det funnits asbest i bromsarna. Men det finns positiva tecken:

– Man ser nu att de som är yngre och födda 1950 och senare och som inte mött någon högre asbestexponering i arbetslivet, de kan vi se klart minskad incidens, nya fall. Medan vi fortfarande ser en hel del fall på personer födda mellan 1935 och 1950.

Nu tror forskarna på en minskning av nya fall inom fem tio år, alltså 40 år efter att asbesten förbjöds. Behandlingen av cancerpatienter har också blivit bättre:

– Förut kanske överlevnaden låg på något år, medan man nu kanske klarar sig tre, fyra, fem år. Det finns något enstaka fall med längre överlevnad. Men man börjar få lite bättre överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista