Vi lapp på en whiteboardtavla där det står "substantiv är namn på grejer såsom solen, bil och tjejer." Foto: Hannah Pontén/Privat.
Den lapp som suttit uppe på Johannebergsskolan. Foto: Hannah Pontén/Privat.

Sexistisk undervisningslapp i skola upprör

1:55 min

När Hannah Pontén vikarierade på Johannebergsskolan hittade hon en lapp där det stod "Substantiv är namn på grejer, så som solen, bil och tjejer".

Hannah Pontén noterade lappen i höstas när hon var på skolan och jobbade tillfälligt. Hon planerade att höra av sig till skolan för att få svar på hur de kunde bidra till den typen av objektifiering av tjejer men gjorde detta först några månader efter upptäckten, under tiden har lappen hängt kvar.

– Det som gör mig så upprörd är att tjejer är inte grejer, tjejer är människor och personer.

Många kanske hävdar att ordet tjejer faktiskt är ett substantiv men Hannah Pontén tycker inte att det spelar någon roll.

– I en värld som ser ut som den gör där vi redan objektifierar kvinnor och kvinnokroppar så himla mycket så tycker jag inte det är okej att lära ut att tjejer skulle kunna vara grejer.

Rektorn svarar

Hannah Pontén hörde av sig till både rektorn och båda biträdande rektorerna och fick samma svar från dem alla, att det självklart var olyckligt formulerat, att de ständigt arbetar med genus- och jämställdhetsfrågor och att de ska ta upp detta med berörda pedagoger. 

Rektor Anders Wallin tror att det är ett misstag som skett.

– Jag tror här handlar om att i grunden en välmenande pedagogisk tanke som landat fel helt enkelt.

Han poängterar att skolan på inget sätt ser på varken pojkar eller flickor som objekt och att det handlar om en olycklig formulering. Att lappen inte uppmärksammats av personal på skolan tror Anders Wallin har att göra med att man blir hemmablind.

Viral uppmärksamhet

Lappen uppmärksammades på Facebook-gruppen Supersnippan som ofta publicerar bilder där sexism förekommer. Anders Wallin tycker dock att det är problematiskt att när inlägg som detta blir virala så förs ofta en diskussion på nätet som är oerhört hård och orättvis mot personalen och skolan.

– Istället för att föra en konstruktiv debatt om hur man kan hjälpa och stötta när det sker ett sånt här misstag, så är det ganska vedervärdiga inlägg. 

Hannah Pontén tycker inte att fokus bör flyttas till hur vi förhåller oss på sociala medier och håller inte med om att folk blir arga över detta där.

– Det man blir förbannad över är att vi kvinnor fortfarande objektifieras på det sättet vi gör, att man kan fortfarande använda oss som en grej. Det är det som gör personer så upprörda.

Lappen har tagits ned och Anders Wallin säger att skolan kommer fortsätta jobba med genus- och jämställdhetsfrågor med lappen som ett exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista