Cecilia Hansson och Hussein Mahmoud från projektet Unga Fixare
Cecilia Hansson och Hussein Mahmoud från projektet Unga Fixare. Foto: Anders Hagström/Sveriges Radio.

Unga fixar sig hjälp till jobb

1:34 min

Att hjälpa unga vuxna från försörjningsstöd till jobb är målet med projektet Unga fixare som pågått i stadsdelen Askim Frölunda Högsbo sen förra året.

Ett lyckat koncept, enligt kommunen, som nu har valt att förlänga försöket. 22-årige Hussein Mahmoud från Västra Frölunda är en av dem som har deltagit. 

– När jag började här på Unga fixare så stod det bara i mitt CV att jag var klar med gymnasiet. Det var det enda som stod. Om du kollar på mitt CV nu så är det något helt annat. Det har funkat hur bra som helst, perfekt, säger han.

Genom att snickra, måla och rusta upp lokaler inom Göteborgs stads verksamheter har Hussein Mahmoud och sex andra fyllt på sitt CV under hösten. Projektet vänder sig till unga vuxna som tidigare har levt på försörjningsstöd.

Under ett halvår har de istället anställts av kommunen. Tanken är att de ska få arbetslivserfarenhet och knyta nya kontakter för att kunna ta sig ut på arbetsmarknaden.

Cecilia Hansson som har lett arbetet är nöjd med resultatet.
– Väldigt lyckat projekt! Min förhoppning från början är att alla ska komma ut i arbete.

Det är inte bara billig arbetskraft för kommunen då?
– Nej, man skulle kunna se det så till en början, när man hör talas om det, att de ska få skitgörat, bara vara ute och bära sopor och göra sådant. Så ser vi det absolut inte. Jag som projektledare och coach har verkligen försökt från början att hitta meningsfulla, viktiga uppdrag där vi gör nytta på riktigt.

Gensvaret har varit positivt. Flera av deltagarna har lyckats skaffa extrajobb vid sidan av och efter utvärdering står det nu klart att nya deltagare ska värvas för en fortsättning även i år.

– Min sista grej är att nå mitt mål och det är att få ett fast jobb, säger Hussein Mahmoud som känner sig bättre rustad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista