Utsikt från tåget mellan Uppsala och Stockholm. Foto: Eva Wadman
1 av 2
Utsikt från tåget. Arkivfoto: Eva Wadman

Oro för var framtidens tåg ska stanna

1:30 min

I dag startar förhandlingen var framtidens höghastighetståg i Sverige ska stanna. Från Göteborgs sida finns en oro över att det verkar vara bråttom med beslut.


Det är en unik förhandlingsprocess mellan staten å ena sidan och kommuner och regioner å andra sidan, kallad Sverigeförhandlingen som nu tar fart.

Höghastighetstågen ska gå mellan Göteborg och Stockholm och mellan Stockholm och Malmö. Den den exakta dragningen och det är inte heller bestämt var stoppen ska ske och hur de ska betalas.

Berörda kommuner har fått lämna in underlag inför förhandlingen och senare i dag får de besked i Stockholm om var tågbanan dras.

Därefter får de ta emot ett första förhandlingsbud från statens förhandlare.

Och det verkar vara bråttom med beslut, vilket oroar Anneli Hulthén, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, som har kritiken mot hur besluten om Västsvenska paketet fattades i färskt minne.

Göteborg är självklar ändstation, men hur banan till Stockholm dras och var det blir stationer med tågstopp får stora konsekvenser, vilket skulle kunna öppna för konkurrens kommunerna emellan.

Hur det ska betalas är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista