Tomas Tobé, moderaternas partisekreterare och Jonas Ransgård, moderaternas gruppledare i Göteborg, vill bland annat stänga Nordstan tidigare för att skapa trygghet. Foto: Anders Hagström/Sveriges Radio.
Tomas Tobé, moderaternas partisekreterare och Jonas Ransgård, moderaternas gruppledare i Göteborg, vill bland annat stänga Nordstan tidigare för att skapa trygghet. Foto: Anders Hagström/Sveriges Radio.

Moderaterna vill låsa Nordstan vid stängningsdags

Jonas Ransgård (M): poltikerjouren skulle kunna besluta om tvångsvård
0:59 min

Moderaterna föreslår idag fler poliser, kamerövervakning och en kommungemensam politikerjour som ska fatta beslut om att omhänderta minderåriga.

Moderaternas gruppledare i Göteborg Jonas Ransgård vill komma åt problem genom att ändra detaljplanen för Nordstan som idag även är ett genomgångsområde, en del av gatunätet.

– Vi vill stänga Nordstan tidigare. Samfälligheten skulle kunna stänga Nordstan när butikerna stänger och inte låta det vara en uppehållsplats för många undomar som utan föräldrar driver omkring här och även riskerar rekryteras av kriminella gäng, säger Jonas Ransgård.

Moderaterna vill också låta kameraövervaka Norstan även dagtid för att förebygga brott men även utreda de brott som ändå begås.

Moderaterna vill även ha tusen fler nationella poliser.

Om ungdomar, som driver omkring i Nordstan, grips av polis måste de släppa dem om de uppger sig vara under 15 år - vare sig de är det eller inte.

Under 15 år är man inte straffmyndig. Men i väntan på socialtjänsten ska ta över försvinner de ofta.

– Därför vill vi inrätta en kommungemensam politikerjour som direkt kan fatta beslut om omhändertagande. Tyvärr har dessa ungdomar väldigt låg tilltro till myndigheter men det kommer krävas tvångsvård i de flesta fall för att ge ungdomarna den vård som behövs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".